Zakochałam się w tych zupach z woka, a wraz ze mną cała rodzina. Sycące jak danie, ale soczyste jak zupa, z dużymi kawałkami warzyw, o wiele bardziej aromatyczne i smakowite, niż tradycyjnie gotowane.
Była już zupa z woka z fasolką, była kalafiorowa, dzisiaj w woku wylądowały brokuły, a całe gotowanie trwało 30 minut począwszy od obierania ziemniaków. Uwaga! Nie wrzucamy wszystkich warzyw od razu, bo z brokułów zostałyby bure flaki, a nie o to nam chodzi.
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków, 2 duże marchewki,
- 1 cały brokuł,
- pieprz i sól,
- olej kokosowy i woda.
JAK ZROBIĆ
- W woku rozgrzać łyżkę oleju i stopniowo wrzucać na niego ziemniaki pokrojone w plastry, mieszać z każdą kolejną porcją ziemniaków,
- dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, wymieszać,
- posypać warzywa pieprzem – około pół łyżeczki, wymieszać,
- posypać solą – od 1 do 1,5 płaskiej łyżeczki, wymieszać,
- dolać wody trochę powyżej linii warzyw, przykryć pokrywką i pogotować około 10 minut,
- w międzyczasie przygotować brokuły – umyć, podzielić na mniejsze kawałki,
- sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie (na pewno są), dodać brokuły do woka, przykryć pokrywką,
- po kolejnych 5 minutach zdjąć zupę z ognia, wyłożyć na talerze, dokładać, aż wszystko zostanie zjedzone :) SMACZNEGO!
P.S. 1) Dokładnie tak samo można tę zupę przygotować w zwykłym garnku, trzeba tylko pokryć cienką warstwą oleju całe dno i często mieszać warzywa na początku, warzywa pokroić na mniejsze kawałki, a dodając wody wlać jej około 2 litrów, jak do normalnej zupy.
P.S. 2) Inna propozycja związana z brokułami – krem 100% brokułowy: https://www.wszystkojestwglowie.pl/aksamitny-krem-z-brokulow-tylko-3-skladniki/.