[ Ciasta i inne słodkości ]

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI CYNAMONOWE

img_9560

To specjalność naszego kochanego M., kiedy ma wolny dzień raczy nas takimi pysznościami na śniadanie <3

Nasze córki zawsze mówią, że ich mężowie będą musieli umieć zrobić takie same, więc dziś podajemy przepis dla tych, którzy już teraz pragną trafić do serc swych ukochanych przez pachnące cynamonem śniadanie do łóżka…

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki + szczypta soli,
  • cynamon + opcjonalnie cukier waniliowy,
  • pół kostki drożdży (50 gramów) + 1,5 szklanki letniej wody (300 ml) + 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki oleju (ale może być też mniej, nic się nie stanie),

img_9561

JAK ZROBIĆ

  • Na początek przygotować zaczyn drożdżowy: do większego kubka lub garnuszka rozkruszyć drożdże, pospać cukrem, zalać letnią wodą, rozmieszać do rozpuszczenia się drożdży, przykryć i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cynamon – ilość wg upodobań, może być łyżeczka, dwie, a może być i sypnięte prosto ze słoiczka “tak, żeby ciasto było cynamonowe”.
  • Do mąki dodać zaczyn drożdżowy oraz olej, wymieszać wszystko łyżką do połączenia się składników, wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i zagniatać elastyczną kulę, jak na pizzę. W razie potrzeby można pomagać sobie podsypując ręce mąką ale nie za często i nie za dużo, żeby ciasto nie straciło elastyczności.
  • Gotowe ciasto należy rozwałkować w prostokąt o grubości 8 mm (“Skąd wiesz, że akurat 8mm, mogę napisać, że centymetr?” – “Nie, centymetr to za grubo” – “A pół centymetra pewnie za cienko?” – “Tak, za cienko” – “Dobra, ciasto o grubości 8 mm”). Prostokąt pociąć na paski o szerokości 3 cm. Linijka w oku, każdy taką ma ;)
  • Ważna sprawa nr 1 – dopiero PO POCIĘCIU ciasta obsypać je dość solidnie cynamonem oraz trochę cukrem (na całe ciasto wychodzi łyżeczka do półtorej cukru).
  • Ważna sprawa nr 2 – SKLEJANIE ŚLIMACZKÓW. Po zwinięciu całego paska należy naciągnąć lekko końcówkę i zlepić jak pieroga, żeby w pieczeniu nie zaczął się rozklejać, jeśli ciasto jest odpowiednio elastyczne, nie ma problemu, żeby to zrobić.
  • Sklejone ślimaczki układać na blaszce posmarowanej olejem, delikatnie zgniatać z góry, żeby lekko je rozpłaszczyć, obsypać jeszcze cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na czas nagrzewania piekarnika.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włożyć bułki i piec.. “Ile?” – “Aż będą upieczone” – “Ale ile dokładnie, muszę to jakoś napisać?” “No aż się upieką, dzisiaj było to 13 minut”. Kurtyna.

img_9562

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

6 Comments

  1. Robiłam wczoraj i również wyszły pyszne. Wprowadziłam małą modyfikację: do środka masy dodałam rodzynki, a przed zawinięciem ślimaczków dodałam na paseczki tarte jabłko. Znów jakieś wartości odżywcze przemycone :))
    Buziaki!

  2. Chcialam zrobic dzisiaj slimaczki wg twojego przepisu, ale podane jest, ze potrzeba 1,5 szklanki wody….w nawiasie podane jest natomiast 300 ml. 1,5 szklanki to 375 ml. Chodzi rzeczywiscie o 375 (czyli 1,5 szklanki) cz tak jak w nawiasie 300 ml?

    1. Różne są szklanki, 1,5 szklanki o poj. 200 ml to 300 ml :) Generalnie kieruj się zasadą odmierzania składników tą samą miarą, jeśli taką samą szklanką odmierzysz mąkę, wodę itd., na pewno zachowasz właściwe proporcje, ilość ml jest nieistotna, powodzenia!

      1. Dziekuje. Zabieram sie do pracy.

  3. Zrobiłam! Wprawdzie nie wyszły mi tak piękne, jak Wasze, ale były pyszne. Dodaję, że robiłam z ksylitolem zamiast cukru i wyrosły, ha! Dzięki :-)

    1. Cieszę się, ja też dziękuję za odwiedziny i komentarz :)

Send a Comment

Your email address will not be published.