Krem z brokułów to idealna opcja, kiedy ugotuje się ogromną, zieloną głowę, a tylko połowa z niej zostanie zjedzona od razu albo kiedy po prostu lubi się kremy niewymagające wielkich przygotowań, a jednak odżywcze i na dodatek umożliwiające zabranie ich ze sobą poza dom.
Ten krem powstał tylko z 2 składników i opcjonalnie dodanym trzecim, więc roboty minimum, a smaku naprawdę maksimum, spróbujcie.
SKŁADNIKI (na 1 porcję ok. 600 ml)
- 1 mały brokuł albo połówka dużego,
- 2 kopiaste łyżki płatków drożdżowych,
- 2 kopiaste łyżki pestek dyni,
- sól.
JAK ZROBIĆ
- Brokuł podzielić na kawałki i podgotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli – w woku, szerokim rondlu lub garnku zalać go szklanką zimnej wody, posypać solą – około pół łyżeczki, postawić na ogniu, przykryć pokrywką i zostawić do czasu, aż woda się zagotuje, wtedy wyłączyć ogień, zdjąć pokrywkę, zostawić brokuł w garnku jeszcze chwilę, po czym przełożyć do durszlaka i przelać go zimną wodą.
- Wszystkie brokułowe kawałki przełożyć do kielicha blendera, dodać płatki drożdżowe i NIE DOLEWAJĄC WODY zblendować na gładki, aksamitny krem bez jakichkolwiek drobinek.
- Jeśli ktoś potrzebuje, może dodać sobie jeszcze soli ale nie jest to konieczne, płatki drożdżowe wystarczająco dobrze podkręcają smak (używam płatków drożdżowych Country Life, nie zawierają dodatku słodu ani mąki i smakują naprawdę najlepiej).
- Na suchej patelence podprażyć pestki dyni (staną się chrupiące) i dodać je do kremu – bardzo dobrze podkreślają jego smakowitość brokułowość.
Jak widzicie, pracy naprawdę mało, a smak super bez kombinowania z milionem przypraw i składników, dodatkowo taki gęsty krem bez problemu można zapakować do pudełka na zupę i wziąć ze sobą np. do pracy, ma konsystencję dobrego, gęstego majonezu.
A jaka jest wartość odżywcza takiego kremu?
- 500 gramów ugotowanych brokułów to około 175 kcal, 12 gramów białka, 35 g węglowodanów, aż 16 gramów błonnika i tylko 2 g tłuszczu, a przy tym 325 mg witaminy C, 200 mg wapnia, 100 mg magnezu i ponad 1400 mg potasu.
- 2 kopiaste łyżki płatków drożdżowych to około 20 gramów płatków czyli mniej więcej 53 kcal, 10 gramów białka, 7 g węglowodanów i ponad 5 g błonnika, a przy tym bogactwo witamin z grupy B – B1, B2, B3, B5, B6, biotyna i kwas foliowy.
- 2 kopiaste łyżki pestek dyni to około 100 kcal, 6 gramów białka, tylko 2 g węglowodanów i 9 gramów zdrowego tłuszczu, a przy tym ponad 100 mg magnezu, potas, fosfor, wapń i cynk.
Tylko 3 składniki i 100% vegan, a macie i kalorie, i białko, i węglowodany, i zdrowy tłuszcz, a do tego wiązankę witamin i minerałów – wchodzicie w to? ;)
Patrzę na te piękne pasty i chyba dojrzałam do kupienia Vitamixa – w moim blenderze (lidlowa podróbka Thermomixa) wychodzi na pół gwizdka. Czy możesz polecić konkretnego sprzedawcę czy w PL jest po prostu jedyny słuszny ;) ?
Zawsze można przez internet, polecam:
Wygląda przepysznie, Ale nie mam płatków drożdżowych:( Jest jakaś alternatywa dla nich? Chciałabym uniknąć efektu bezsmakowej zielonej papki.
Płatki drożdżowe są pełne smaku umami, zamiast nich można dodać ekstraktu z drożdży Marmite (widziałam ostatnio w Tesco), w smaku przypomina coś pomiędzy sosem sojowym a maggi, dodaje się tylko trochę, żeby uzyskać dobry efekt, jedni je kochają, inni nienawidzą, ja lubiłam i odżywczo też byłoby podobnie, witaminy z grupy B itd. jak w płatkach.
Jeszcze jedno pytanie. Kupiłam dzisiaj płatki drożdżowe nieaktywne ale jest dopisek, że piwowarskie. Czy to jest to samo? Nadają sie?