[ Zupy i zupy-kremy ]

ZUPA Z WOKA BURACZKOWA

img_9741

Jak miłość to miłość na całego, więc dziś kolejna wersja zupy z woka, tym razem z burakami.

Czemu te zupy z woka tak nam przypadły do gustu? Myślę, że dlatego, że krótko podsmażane z ciągłym mieszaniem warzywa nadają zupie wspaniały, głęboki smak bez konieczności doprawiania jej więcej, niż pieprzem i solą, a tęgość potrawy jest idealnym środkiem pomiędzy stałym daniem a lekką zupą. Zupa kalafiorowa smakuje kalafiorem, brokułowa brokułem, burakowa buraczkami, a każdej towarzyszy nasz ulubiony posmak lekko podsmażanych ziemniaczków. Wszystko robione oczywiście na oleju kokosowym, na którym smażenie to zupełnie inna bajka ale ok, przechodzimy do dzisiejszego obiadu.

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków, 2 duże marchewki,
  • 4 buraczki,
  • pieprz i sól,
  • olej i woda.

img_9737

JAK ZROBIĆ

  • W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić na niego ziemniaki pokrojone w plastry, dobrze wymieszać,
  • dodać marchew pokrojoną w plasterki, wymieszać,
  • od razu dodać buraczki pokrojone w plastry, żeby miały szansę zmięknąć, wymieszać,
  • posypać warzywa pieprzem – około pół łyżeczki, wymieszać,
  • posypać solą – ok. 1,5 płaskiej łyżeczki, wymieszać,
  • dolać wody kilka cm powyżej linii warzyw, przykryć pokrywką i pogotować około 15 minut,
  • kiedy ziemniaki są miękkie, zdjąć zupę z ognia, można dołożyć jeszcze trochę oleju,
  • wyłożyć na talerze, obsypać obficie natką pietruszki. PYCHOTKA!

img_9739

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

7 Comments

  1. Witam,
    od tej zupy jestem już uzależniona:) Nie wierzę w wymówki, że nie ma się czasu na gotowanie! Oto przykład! Szybko, zdrowo, pysznie! Kocham buraki:) A do weganizmu dorastam i …blisko coraz bliżej! Dziękuję i pozdrawiam.

    1. Ja też! Cieszę się bardzo, że przypadła do gustu i polecam się na przyszłość :)

  2. Dodam tylko, że ja dodaję jeszcze czosnek, majeranek i imbir. Tak mi to gra z burakami:)

    1. Musi być dobre!

  3. A dla osób,które nie posiadają woka, jakaś alternatywa?
    Chętnie tą, jak i inne “wokowe” zupy bym przyrządziła :)

    1. Wok daje to, że dosłownie na łyżce oleju można przygotować pełne naczynie jedzenia obrobionego w specyficzny sposób (wysokie ścianki, wypukła pokrywka, itd.). Możesz zrobić sobie taką zupę w podobny sposób, choć na pewno będzie trochę inna, wykorzystując głęboką patelnię, przed zalaniem warzyw wodą przełóż wszystko do garnka i w nim dokończ gotowanie. Jeśli są możliwości, polecam kupno woka, dla mnie było to podstawowe naczynie do przyrządzania mięsa w starych czasach, a teraz widzę, że i bezmięsną kuchnię można smacznie prowadzić z jego pomocą :)

  4. a ja nie mam woka, i tak zawsze robilam zupy w garnku.najpierw dusilam warzywa na odrobinie oleju a pozniej wodai bylo pysznie

Send a Comment

Your email address will not be published.