[ Wegańskie zupy ]

ZUPA Z WOKA KALAFIOROWA

img_9483

To zupa zrobiona w bardzo podobny sposób, jak ta: https://www.wszystkojestwglowie.pl/zupa-z-woka-wg-5-przemian/ ale jednak zupełnie inna w smaku.

Nie ma fasolki ani cebuli, kalafior jest cały duży, jako główny składnik, trochę inaczej przyprawiamy i niby to samo, ale jednak całkiem coś innego :)

SKŁADNIKI

  • Ziemniaki – 4-6 sztuk,
  • 2-3 marchewki (połowę mniej, niż ziemniaków),
  • 1 cały kalafior,
  • przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, mieszanka curry,
  • łyżka-dwie oleju,
  • natka pietruszki do posypania na koniec.

JAK ZROBIĆ

  • W woku rozgrzać olej i stopniowo wrzucać na niego ziemniaki pokrojone w plastry (ja kroję jednego, wrzucam na patelnię, mieszam z olejem, kroję drugiego, dorzucam do pierwszego, mieszam dokładnie, itd.),
  • dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, wymieszać,
  • sypnąć 2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej w proszku, wymieszać,
  • dodać kawałki kalafiora, wymieszać, posypać wszystko pieprzem, znowu wymieszać,
  • dodać dwie spore łyżeczki curry, wymieszać,
  • dolać wody do linii warzyw i ewentualnie posolić,
  • przykryć pokrywką i pogotować około 15 minut,
  • zdjąć z ognia, wyłożyć na talerze, posypać obficie natką pietruszki.

Właściwie nie wiadomo czy to bardziej zupa z dużą ilością warzyw czy warzywa w głębokim, aromatycznym sosie, tak czy siak smakuje cudownie. Polecam Wam bardzo takie jedzenie, zwłaszcza teraz, na obiady, kolacje, a nawet śniadania, to także świetna opcja do wzięcia ze sobą do pracy, wystarczy dobry pojemnik na zupę i ciepły obiad z plecaka gotowy. A Wy, lubicie takie?

img_9499

Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *