Oprócz szparagów surowych najbardziej smakują mi smażone, do gotowanych serca jakoś nie mam. Jako że zielonych szparagów wszędzie pełno, podrzucam Wam przepis na szybkie danie ze szparagami w roli głównej właśnie. Najlepiej pasuje do nich makaron tagliatelle.
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 4 pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, olej do smażenia.
JAK ZROBIĆ
- Szparagi umyć, odłamać końcówki, nie obierać, pociąć na ok. 3-cm kawałki. Wierzchołki najlepiej odłożyć osobno.
- W patelni lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Czosnek pociąć na cienkie plasterki albo wycisnąć przez praskę, wrzucić na olej, szybko przesmażyć, nie przypalić.
- Szparagi wrzucić do oleju, z wyjątkiem wierzchołków, które zostaną dodane później.
- Pieczarki obrać i pokroić na plasterki, dodać do szparagów, posolić, popieprzyć i przesmażyć wszystko razem kilka minut.
- Dodać wierzchołki szparagów, wymieszać i po max. 3 minutach zdjąć z ognia.
Inne przepisy z wykorzystaniem szparagów:
https://www.wszystkojestwglowie.pl/szparagi-ziemniaczki-z-piekarnika/
https://www.wszystkojestwglowie.pl/szpinak-i-szparagi-z-tofu-ekspresowe-danie-z-makaronem-lub-kasza/
https://www.wszystkojestwglowie.pl/pyszne-zielone-szparagi-z-czosnkiem-i-pietruszka/
Do tego dania dobrze pasuje jogurt sojowy albo sos „serowy” z ziemniaków i cebuli (ugotować 4 ziemniaki, na patelni usmażyć 2 cebule pokrojone w piórka, dobrze posypane pieprzem i solą, wszystko razem zblendować na gęsty sos, można dodać płatki drożdżowe dla jeszcze lepszego smaku).