Po co tracić życie na lepienie kotletów z fasoli, skoro można zjeść ją tak po prostu? :) Podsmażona z cebulą i majerankiem może być pysznym dodatkiem do obiadu w zastępstwie mięsa. U mnie z ziemniakami i młodą kapustą z woka (przepis na kapustkę tutaj: https://www.wszystkojestwglowie.pl/mloda-kapusta-z-woka/) stworzyła naprawdę dobry zestaw, prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym sycący na dłużej.
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
- 2 puszki fasoli białej (lub ok. 200 gramów suchej, namoczonej i ugotowanej samodzielnie),
- 2 cebule,
- sól, pieprz, majeranek,
- 2 łyżki oleju do smażenia.
JAK ZROBIĆ
- Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić na sicie.
- W patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, posypać pieprzem, wymieszać.
- Do cebuli dodać fasolę, posolić, wymieszać.
- Całość solidnie posypać majerankiem, przemieszać i przesmażyć ok. 10 minut.