Sezon na szparagi krótki, więc kolejny wpis znowu z nimi. Sprawa jest prosta, potrzebujemy:
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku,
- sól, pieprz, olej do podsmażania.
JAK ZROBIĆ
- Szparagi umyć, połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do woka/głębokiej patelni,
- natkę pietruszki umyć, pociąć, dorzucić do szparagów,
- czosnek obrać, pokroić na plasterki, dodać do pietruszki,
- dodać 1 łyżkę oleju, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli,
- wszystko wymieszać, włączyć ogień pod patelnią i kilka minut przesmażać, kilkakrotnie mieszając.
Ja w międzyczasie ugotowałam kaszę jęczmienną, dobrze będzie pasować też makaron lub inna kasza. Szparagi wykładamy na kaszę, całość polewamy jogurtem sojowym, można posypać jeszcze płatkami drożdżowymi – pycha!