[ Wegańskie zupy ]

KREM Z DYNI Z KUKURYDZĄ I PROSEM EKSPANDOWANYM

img_9421

Ten krem jest zrobiony dość podobnie do tego: https://www.wszystkojestwglowie.pl/zupa-krem-z-pieczonej-dyni-i-surowej/ ale jednak inaczej, dlatego potraktuję go osobnym wpisem. Nie ma w nim czosnku ani imbiru, jest mleko migdałowe i kukurydza, a zamiast poppingu z amarantusa jest popping z kaszy jaglanej, więc… to zupełnie inna zupa.

SKŁADNIKI

  • Dynia wcześniej upieczona – u mnie 1 hokkaido,
  • 1 duża papryka stożkowa (albo czerwona, jak w pierwszej wersji), surowa,
  • 1 duża marchew, surowa,
  • łyżka oleju kokosowego, 
  • pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka mieszanki curry, płaska łyżeczka soli,
  • sok z połówki cytryny, kilka łyżek mleka migdałowego, woda.

img_9423

JAK ZROBIĆ

  • Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny umieścić w blenderze, dolać wody do pożądanej gęstości, zmiksować.
  • Przelać krem do garnka, dodać puszkę kukurydzy, całość podgrzać do temperatury, z jaką lubimy jeść.
  • Zakwasić sokiem z cytryny, mniej więcej z połówki ale może być i więcej.
  • Na talerzu krem posypać obficie poppingiem z kaszy jaglanej.

Dodatek mleka migdałowego sprawdza się moim zdaniem znacznie lepiej, niż kokosowego, ponieważ krem ma przyjemny, łagodny smak ale nie jest tłusty i tak „ciężki”, jak z mlekiem koko.

Popping z kaszy jaglanej jest idealnym sposobem podania prosa np. dziecku, które za kaszą jaglaną ugotowaną nie przepada, a w takiej dmuchanej postaci potrafi jeść łyżką na sucho.

Sezon na dyńki ciągle trwa, więc pieczmy i jedzmy, smacznego!

img_9424

Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. ekspandowane zboża zawsze jadałam na słodko. świetny pomysł, żeby dodać je do zupy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *