[ Wegańskie różności ]

WITAMINOWE KULECZKI NIBY ŻÓŁTKA Z CIECIERZYCY (ALBO PASTA DO KANAPEK)

Szybkie do zrobienia i smakowite kuleczki nie tylko na świąteczny stół. Jeśli nie macie czasu moczyć i gotować ciecierzycy, możecie użyć takiej ze słoika czy z puszki. Do tego świeży chrzan, trochę soku z cytryny, natka pietruszki i szczypiorek, opcjonalnie czarna sól (kala namak czyli sól „jajeczna”), ale bez niej też wyjdzie dobrze.

SKŁADNIKI

  • 200 g suchej ciecierzycy (po namoczeniu wyjdzie ok. 400 g),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli czarnej (lub nieco więcej, jeśli ktoś woli),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/2 korzenia chrzanu (po starciu 1 duża łyżka),
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • opcjonalnie trochę jogurtu sojowego do polania przed podaniem.

JAK ZROBIĆ

  • Ugotowaną ciecierzycę zmielić w blenderze razem z sokiem z cytryny, solą i oliwą, przełożyć do miski.
  • Dodać starty chrzan, drobno posiekaną natkę i szczypiorek, wymieszać na jednolitą masę.
  • Z masy formować kulki wielkości żółtek jaj, układać na talerzu.
  • Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Z tej ilości wyszło mi 26 kulek.

Jeśli nie zjecie wszystkich, możecie wykorzystać je rozgniatając na pastę na kanapki :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA – 1 kulka dostarcza:

    • 33 kcal,
    • 1,7 g białka,
    • 0,7 g tłuszczu,
    • 5,3 g węglowodanów,
  • 1 g błonnika.

Wartość odżywczą przepisu przygotowała dla Was dietetyk kliniczny Anna Falisz z Centrum Edukacji Żywieniowej i Sportu w Katowicach.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. Czy mogę zastąpić ciecierzycę białą fasolką? Bo już całą zużyłam :/ a widzę, że do mojego wega majonezu były by extra! :D

    1. Traktuj przepis jako inspirację i rób z nim, co dusza zapragnie :)

Skomentuj Justyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *