[ Wegańskie różności ]

SMOOTHIES Z MAKIEM – WEGAŃSKIE ŹRÓDŁO WAPNIA

IMG_7572

O wegańskich szejkach z makiem i sezamem (z dodatkiem migdałów) pisałam już kiedyś tutaj: https://www.wszystkojestwglowie.pl/weganskie-szejki-po-treningu/.

Mak i sezam to rewelacyjne źródła wapnia w diecie wegańskiej. W 100 gramach maku znajduje się ponad 1400 mg wapnia, w 100 g sezamu – ponad 900 mg! Trudno jednak jeść łyżką suchy mak, dlatego ja najchętniej dodaję go do koktajli.

Generalnie bazą wszystkich moich smufisów są banany, świetne źródło energii, potasu i serotoniny :) Dokładam do nich zazwyczaj 2 składniki, bo nie lubię mocno namieszanych kompozycji. Połączenie maku z bananami smakuje mi wyjątkowo, nawet bez niczego więcej.

Tradycyjnie smoothie blenduje się z kostkami lodu, ja dodaję najczęściej trochę zimnej wody, tyle, żeby przykryć składniki w blenderze i zmiksować wszystko na gładko i kremowo.

Oprócz propozycji podanych w linku powyżej możecie wypróbować także takie opcje:

IMG_7562

IMG_7574

Najlepszą rekomendacją dla nich są słowa mojej niespełna 4-letniej córeczki: „Mamo, to jest pyszne, poproszę dokładkę” :) A zatem – SMACZNEGO i do zobaczenia!

Tags: , , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *