[ Wegańskie sałatki ]

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ I ANANASEM

Wymyślona na poczekaniu, bo miała być sałatka ze szpinakiem i pomarańczą (z tego przepisu: https://www.wszystkojestwglowie.pl/szpinak-z-pomarancza-saatka-z-sose/), ale nie było szpinaku i zapomniało się o pomarańczach :D Musiała jednak wyjść równie dobra, bo z całej miski podanej na stół została tylko łyżka (na zdjęciu). Skoro smakowała gościom, to może posmakuje też i Wam.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie roszponki (125 gramów),
  • 1 dojrzały, słodki ananas,
  • 2 garści orzeszków ziemnych prażonych niesolonych (ok. 200 gramów),
  • 1 cytryna, sól morska.

JAK ZROBIĆ

  • Orzeszki przepłukać, zalać wodą w miseczce trochę powyżej poziomu orzechów, zostawić do namoczenia na ok. pół godziny.
  • Roszponkę umyć, zostawić do odsączenia na sicie.
  • Ananas obrać, pokroić na małe kawałki.
  • Roszponkę przełożyć do miski, dodać ananas razem z sokiem oraz przepłukane jeszcze raz i odsączone orzeszki.
  • Dodać sok z całej cytryny i na koniec sypnąć kilka razy solą morską z solniczki (lub dodać sól łyżeczką, 1/4 małej łyżeczki).
  • Przemieszać wszystko delikatnie, podawać, smacznego!

 

Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *