Wymyślona na poczekaniu, bo miała być sałatka ze szpinakiem i pomarańczą (z tego przepisu: https://www.wszystkojestwglowie.pl/szpinak-z-pomarancza-saatka-z-sose/), ale nie było szpinaku i zapomniało się o pomarańczach :D Musiała jednak wyjść równie dobra, bo z całej miski podanej na stół została tylko łyżka (na zdjęciu). Skoro smakowała gościom, to może posmakuje też i Wam.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie roszponki (125 gramów),
- 1 dojrzały, słodki ananas,
- 2 garści orzeszków ziemnych prażonych niesolonych (ok. 200 gramów),
- 1 cytryna, sól morska.
JAK ZROBIĆ
- Orzeszki przepłukać, zalać wodą w miseczce trochę powyżej poziomu orzechów, zostawić do namoczenia na ok. pół godziny.
- Roszponkę umyć, zostawić do odsączenia na sicie.
- Ananas obrać, pokroić na małe kawałki.
- Roszponkę przełożyć do miski, dodać ananas razem z sokiem oraz przepłukane jeszcze raz i odsączone orzeszki.
- Dodać sok z całej cytryny i na koniec sypnąć kilka razy solą morską z solniczki (lub dodać sól łyżeczką, 1/4 małej łyżeczki).
- Przemieszać wszystko delikatnie, podawać, smacznego!