Dzisiaj wpis super szybki tak jak ta sałatka – prosta, efektowna, no i pyszna – i o takie nam chodzi :)
Potrzebne:
– szpinak – najlepiej młody
– pomarańcze – słodkie i soczyste
– nerkowce + orzechy włoskie (najlepiej połówki, wyglądają elegancko) = coś na ząb i do ozdoby
– sos makowy = 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + trochę soli + 1 łyżka maku – wymieszać i odstawić
1. Szpinak myjemy porządnie, odrywamy listki od łodyg a większe liście rwiemy na kawałki i wrzucamy od razu do miski.
2. Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na kawałki w sam raz do jedzenia, dorzucamy do szpinaku.
3. Nerkowce i orzechy włoskie wcześniej moczymy (dlaczego? zapraszam tutaj), odsączamy, osuszamy; włoskie prażymy chwilę na suchej patelni i tak przygotowane wsypujemy wszystkie do miski.
4. Teraz wlewamy sos makowy, mieszamy wszystko pięknie i.. gwarantuję, że znika w mgnieniu oka :)
Bardzo dobry pomysł! Zrobiłam już dwa razy – raz z nerkowcami, raz ze słonecznikiem, za każdym razem było pyszne ;)
Dziękuję!
Ja też dziękuję! :)) I zapraszam częściej ;)