[ Wegańskie sałatki ]

SZPINAK Z POMARAŃCZĄ – SAŁATKA z sosem makowym i orzechami

Dzisiaj wpis super szybki tak jak ta sałatka – prosta, efektowna, no i pyszna – i o takie nam chodzi :)

Potrzebne:

szpinak – najlepiej młody

pomarańcze – słodkie i soczyste

nerkowce + orzechy włoskie (najlepiej połówki, wyglądają elegancko) = coś na ząb i do ozdoby

sos makowy = 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + trochę soli + 1 łyżka maku – wymieszać i odstawić

1. Szpinak myjemy porządnie, odrywamy listki od łodyg a większe liście rwiemy na kawałki i wrzucamy od razu do miski.

2. Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na kawałki w sam raz do jedzenia, dorzucamy do szpinaku.

3. Nerkowce i orzechy włoskie wcześniej moczymy (dlaczego? zapraszam tutaj), odsączamy, osuszamy; włoskie prażymy chwilę na suchej patelni i tak przygotowane wsypujemy wszystkie do miski.

4. Teraz wlewamy sos makowy, mieszamy wszystko pięknie i.. gwarantuję, że znika w mgnieniu oka :)

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. Bardzo dobry pomysł! Zrobiłam już dwa razy – raz z nerkowcami, raz ze słonecznikiem, za każdym razem było pyszne ;)
    Dziękuję!

    1. Ja też dziękuję! :)) I zapraszam częściej ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *