Dziś na obiad było ciasto z wiśniami, chyba najbardziej kojarzące mi się z latem, wakacjami, słońcem, gorącem czyli wszystkim, co kocha najbardziej taki człowiek na baterie słoneczne, jak ja… Moje dzieci również są zdania, że to najlepsze z wszystkich ciast, więc póki są wiśnie, będzie u nas na pewno częściej.
Ciasto oczywiście wg najprostszego przepisu świata i przytaczam go ponownie dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji przekonać się, że banalne ciasto bez mleka, jajek itp., zrobione w godzinę łącznie z pieczeniem, może zniknąć w 15 minut CAŁE :D
SKŁADNIKI:
- 2 kubki najzwyklejszej mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pól kubka cukru,
- kubek mleka roślinnego albo nawet wody z kranu,
- 4 łyżki oleju,
- pół kilograma wiśni, nie zapomnijcie wypstrykać pestek ;)
JAK ZROBIĆ:
- Nagrzać piekarnik na 180 stopni, zwykłe pieczenie,
- wymieszać wszystkie składniki w misce, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany,
- przelać ciasto do formy, na górę wyłożyć wiśnie, lekko docisnąć w ciasto,
- piec 40-45 minut, przestudzić, obsypać cukrem pudrem, wcinać.
Brakuje podstawowej informacji- jaki rozmiar blachy do pieczenia. Poza tym podawanie ilości w kubkach jest słabe, wyszliśmy już dawno że średniowiecza, mamy raczej w domach miary i wagi, a rozmiary kubka mogą być różne i sprawić, że przepis jednak wyjdzie inaczej.
Ktoś, kto szuka wegańskiego przepisu na ciasto, raczej piekł wcześniej coś innego i raczej się orientuje w formach do pieczenia. Na zdjęciu widać, że ciasto jest okrągłe, a czy forma ma 24 czy 26 cm nie ma znaczenia, albo będzie trochę wyższe albo trochę szersze (w jednym z komentarzy jest zresztą podana 24 cm). Podawanie ilości w kubkach dla wielu ludzi jest właśnie zaletą – ciągle sporo nas na świecie tych, którym nie chce się ważyć z aptekarską dokładnością albo zwyczajnie nie mają wagi kuchennej. Gdyby nie było to przydatne, nie byłoby w internecie tysięcy pytań typu „350 gramów mąki ile to szklanek”. Jeżeli wszystko jest odmierzane jednym i tym samym kubkiem (a to jest chyba logiczne, że należy odmierzać tym samym), to rozmiar kubka nie ma znaczenia tylko proporcja. Jeśli komuś nie odpowiada taki sposób podawania przepisów zapraszam na inne blogi, naprawdę jest w czym wybierać.
Oh pani Krysiu jaki słaby komentarz!
Jeden kubek niezależnie od wielkości zawsze da tę samą proporcję.
Warto być miłym jak się odwiedza czyjąś stronę, nawet jak się czegoś nie rozumie .
❤️
Moim zdaniem podawanie na kubeczki, to bardzo duży plus. Każdy może wybrać swoją miarkę, np szklankę i nią odmierzać. Ja tak zrobiłam i ciasto wyszło baaardzo dobre, nawet jak zrobiłam na mące orkiszowej :)
❤️
Super ,przepis. Pierwszy raz udało mi się jadalne ciasto upiec. Dodałam tylko dwie łyżki mąki kokosowej i płatków migdałowych. Ale wyszło super.
Już sobie ten przepis zapisałam.
Bardzo dziękuje.
Pozdrawiam Leah
Super, cieszę się bardzo i niech wszystkie Twoje ciasta będą już teraz tylko coraz lepsze 🌞
Jak chce cos prostego I szybkiego przygotowac to niejednokrotnie wracam do Twojego bloga. Tym razem wybralam ten przepis I moge z reka na sercu go polecic, przygotowanie to doslownie 2 minuty. Ja mialam rabarbar I dodalam kruszonke od siebie . Ciasto jest pyszne I szybko znika. Pozdrawiam I dziekuje . Agata
Bardzo się cieszę i dzięki za ten komentarz 😊
Spróbuj może z mniej mokrymi owocami, np. jabłkami, powinno się udać na 102 :)
Dziękuję za przepis! wreszcie normalne ciasto :) nowa era się zaczęła :) uczuleńcy jajeczni zaczynają nowe życie z nowym NORMALNYM ciastem bez kombinowania :)
trzymam kciuki i proszę o więcej przepisów :)
Bardzo dziękuję za ten komentarz, najlepiej oddaje ideę tego bloga, cieszę się bardzo i obiecuję pisać więcej, pozdrawiam serdecznie!
Podoba mi się, że nie kombinujesz z mąką :) I Love GLUTEN <3
Na szczęście nikt w rodzinie nie choruje na celiakię więc nie widzę potrzeby… Pozdrowienia :)
Jakiej wielkości formę użyłaś?
Standard 24 cm