[ Ciasta i inne słodkości ]

LATO W PEŁNI – CIASTO Z WIŚNIAMI

IMG_8317Dziś na obiad było ciasto z  wiśniami, chyba najbardziej kojarzące mi się z latem, wakacjami, słońcem, gorącem czyli wszystkim, co kocha najbardziej taki człowiek na baterie słoneczne, jak ja… Moje dzieci również są zdania, że to najlepsze z wszystkich ciast, więc póki są wiśnie, będzie u nas na pewno częściej.

Ciasto oczywiście wg najprostszego przepisu świata i przytaczam go ponownie dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji przekonać się, że banalne ciasto bez mleka, jajek itp., zrobione w godzinę łącznie z pieczeniem, może zniknąć w 15 minut CAŁE :D

SKŁADNIKI:

  • 2 kubki najzwyklejszej mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pól kubka cukru,
  • kubek mleka roślinnego albo nawet wody z kranu,
  • 4 łyżki oleju,
  • pół kilograma wiśni, nie zapomnijcie wypstrykać pestek ;)

IMG_8306 IMG_8307

JAK ZROBIĆ:

  • Nagrzać piekarnik na 180 stopni, zwykłe pieczenie,
  • wymieszać wszystkie składniki w misce, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany,
  • przelać ciasto do formy, na górę wyłożyć wiśnie, lekko docisnąć w ciasto,
  • piec 40-45 minut, przestudzić, obsypać cukrem pudrem, wcinać.

IMG_8312

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

9 Comments

  1. Jakiej wielkości formę użyłaś?

    1. Standard 24 cm

  2. Podoba mi się, że nie kombinujesz z mąką :) I Love GLUTEN <3

    1. Na szczęście nikt w rodzinie nie choruje na celiakię więc nie widzę potrzeby… Pozdrowienia :)

  3. Dziękuję za przepis! wreszcie normalne ciasto :) nowa era się zaczęła :) uczuleńcy jajeczni zaczynają nowe życie z nowym NORMALNYM ciastem bez kombinowania :)
    trzymam kciuki i proszę o więcej przepisów :)

    1. Bardzo dziękuję za ten komentarz, najlepiej oddaje ideę tego bloga, cieszę się bardzo i obiecuję pisać więcej, pozdrawiam serdecznie!

  4. Spróbuj może z mniej mokrymi owocami, np. jabłkami, powinno się udać na 102 :)

  5. Jak chce cos prostego I szybkiego przygotowac to niejednokrotnie wracam do Twojego bloga. Tym razem wybralam ten przepis I moge z reka na sercu go polecic, przygotowanie to doslownie 2 minuty. Ja mialam rabarbar I dodalam kruszonke od siebie . Ciasto jest pyszne I szybko znika. Pozdrawiam I dziekuje . Agata

    1. Bardzo się cieszę i dzięki za ten komentarz 😊

Send a Comment

Your email address will not be published.