Czy kabaczek i cukinia to to samo, czy coś innego? Jak odróżnić jedno od drugiego? Pomijając, że przede wszystkim jest to odmiana dyni, kabaczek i cukinia to jedno warzywo, różnie nazywane. Zielone lub żółte, małe lub duże, czasem wyglądają zupełnie inaczej, jednak mimo różnego nazewnictwa nasion to ciągle ta sama roślina. Ok. To mamy z głowy, teraz coś do jedzenia :)
Jakiś miesiąc temu na fb pokazywałam gulasz z kabaczka autorstwa M., którym zajadaliśmy się wielokrotnie z okazji obdarowania nas przez przyjaciół kabaczkami z własnej uprawy. Smakował i dorosłym, i dzieciom (o dziwo!), skomponowany z 3 składników i kilku przypraw, nie wymaga dużo pracy, więc idealnie wpasowuje się w założenia tego bloga. A więc:
SKŁADNIKI:
- Kabaczek – 1 cały lub pół, jeśli duży ale można zrobić więcej, zniknie na pewno,
- cebula + papryka stożkowa – po 1 sztuce wystarczy,
- przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, curry i gałka muszkatołowa – magiczny składnik potraw przygotowywanych przez Mirka, można dodać też zioła prowansalskie,
- no i trochę tłuszczu – olej, łyżka lub dwie, zależy ile warzyw.
JAK ZROBIĆ:
- Kabaczka obrać ze skóry, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki – dobrze prezentują się grubsze paski,
- przełożyć do patelni lub woka, zalać lekko wodą, przykryć pokrywką,
- pokroić paprykę i cebulę w krążki, dodać do kabaczka, dusić chwilę razem,
- kiedy kabaczek zmięknie i woda trochę odparuje, dodać łyżkę oleju oraz przyprawy i całość zostawić pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
W patelni z wody, soku kabaczka, oleju i przypraw samoistnie wytworzy się pyszny sos, idealny, by polać nim ryż, ziemniaki czy kaszę, z którymi podamy gulasz. Na dolnym zdjęciu kompozycja naszej 4-letniej Sary, nie mogłam się oprzeć, żeby Wam nie pokazać ;) Smacznego kabaczka, cukinii czy po prostu zwyczajnej dyni, chociaż dzięki gałce muszkatołowej nie tak zwyczajnej…