[ Wegańskie dania ]

GULASZ Z KABACZKA TUDZIEŻ CUKINII

img_8300

Czy kabaczek i cukinia to to samo, czy coś innego? Jak odróżnić jedno od drugiego? Pomijając, że przede wszystkim jest to odmiana dyni, kabaczek i cukinia to jedno warzywo, różnie nazywane. Zielone lub żółte, małe lub duże, czasem wyglądają zupełnie inaczej, jednak mimo różnego nazewnictwa nasion to ciągle ta sama roślina. Ok. To mamy z głowy, teraz coś do jedzenia :)

Jakiś miesiąc temu na fb pokazywałam gulasz z kabaczka autorstwa M., którym zajadaliśmy się wielokrotnie z okazji obdarowania nas przez przyjaciół kabaczkami z własnej uprawy. Smakował i dorosłym, i dzieciom (o dziwo!), skomponowany z 3 składników i kilku przypraw, nie wymaga dużo pracy, więc idealnie wpasowuje się w założenia tego bloga. A więc:

SKŁADNIKI:

  • Kabaczek – 1 cały lub pół, jeśli duży ale można zrobić więcej, zniknie na pewno,
  • cebula + papryka stożkowa – po 1 sztuce wystarczy,
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, curry i gałka muszkatołowa – magiczny składnik potraw przygotowywanych przez Mirka, można dodać też zioła prowansalskie,
  • no i trochę tłuszczu – olej, łyżka lub dwie, zależy ile warzyw.

img_8299

JAK ZROBIĆ:

  • Kabaczka obrać ze skóry, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki – dobrze prezentują się grubsze paski,
  • przełożyć do patelni lub woka, zalać lekko wodą, przykryć pokrywką,
  • pokroić paprykę i cebulę w krążki, dodać do kabaczka, dusić chwilę razem,
  • kiedy kabaczek zmięknie i woda trochę odparuje, dodać łyżkę oleju oraz przyprawy i całość zostawić pod przykryciem jeszcze około 10 minut.

W patelni z wody, soku kabaczka, oleju i przypraw samoistnie wytworzy się pyszny sos, idealny, by polać nim ryż, ziemniaki czy kaszę, z którymi podamy gulasz. Na dolnym zdjęciu kompozycja naszej 4-letniej Sary, nie mogłam się oprzeć, żeby Wam nie pokazać ;)  Smacznego kabaczka, cukinii czy po prostu zwyczajnej dyni, chociaż dzięki gałce muszkatołowej nie tak zwyczajnej…

img_8305

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *