Vegital Silver Digital soja mleko przepis
[ Wegańskie różności ][ Współpraca - wpisy na zamówienie ]

Domowe mleko sojowe – urządzenie Vegital Silver Digital

Domowe mleko sojowe Vegital Silver Digital

Domowe mleko roślinne pojawiło się na moim blogu już w 2013 roku, jednak tamten wpis traktował głównie o mleczkach z nerkowców i innych orzechów, ewentualnie z płatków owsianych. W międzyczasie podjęłam kilka prób robienia mleka sojowego, a następnie własnego tofu, ale efekty raczej mnie odrzuciły, niż zachęciły do domowej produkcji mleka sojowego właśnie. Dlaczego? Trzy razy gotowałam mleko z soi i trzy razy szorowałam cały piecyk, zalany przez gotujące się mleko, które kipi i to błyskawicznie. Poza tym produkcja mleka sojowego jest bardziej czasochłonna, niż z orzechów czy płatków owsianych, ponieważ soi nie wystarczy zalać na chwilę, żeby zmiękła, a potem zblendować z wodą, przecedzić i pić. Soję trzeba najpierw moczyć przez ok. 12 godzin, potem zmielić, potem jeszcze ugotować i to tak, żeby ani na sekundę nie spuścić garnka z oczu, bo akurat w tym momencie mleko wykipi i zaleje pół kuchni (dokładnie wie, kiedy nie patrzycie). I jeszcze lubi się przypalać. No więc nie, to nie dla mnie, mleko sojowe do tej pory po prostu kupowałam. Ostatnio jednak coraz częściej miałam z tym zakupem problemy, bo:

– po pierwsze – mało które mleko sojowe w ogóle mi smakuje (większość ma charakterystyczny, „kartonowy” posmak)

– jeśli już smakuje, to chciałabym, żeby było bez cukru, a to rzadkość wśród najbardziej dostępnych w sklepach opcji

– jeśli już jest smaczne i bez cukru to jednocześnie, nie wiedzieć czemu, nie jest fortyfikowane wapniem, na co dietetycy zwracają uwagę, że jednak powinno być

– ceny też są różne, wiadomo, i niestety co najmniej 2 razy wyższe, niż zwykłego mleka (i jak to ma zachęcać ludzi do zakupu?)

– no i te kartony wyrzucane do śmieci coraz częściej mnie „uwierają”. Nie wspomnę już o mleczkach czekoladowych w małych kartonikach dla dzieci, które są fajną opcją do szkoły, ale ciągle częściej mówię im „nie”, niż „tak”, właśnie z powodu opakowań, plastikowych słomek, itd.

Przyszedł więc czas na nowe rozwiązania. W moment moich rozterek idealnie wstrzeliła się propozycja firmy Vegital i jej urządzenie Silver Digital do przygotowywania napojów roślinnych (oraz zup, kremów, soków, syropów, smoothie, dżemów, papek dla niemowląt i potrawek z kawałkami warzyw). Weszłam w posiadanie tej maszynki jakiś czas temu i na razie sprawdzam jej różne możliwości, ale już od pierwszego użycia jestem zachwycona tym, że takie na przykład mleko sojowe gotuje się praktycznie samo. Jedyne, co trzeba zrobić, to umieścić składniki w dzbanku, włączyć odpowiedni program i … spokojnie można zająć się czymś innym, a po 28 minutach mleko jest gotowe do użycia. Na początek przedstawię Wam nieco bliżej samo urządzenie, a kolejno zamieszczę kilka przepisów do wypróbowania, jeśli będziecie mieli okazję sprzęt Vegital sobie kupić.

Urządzenie do przygotowania napojów roślinnych Vegital Silver Digital

Przede wszystkim Silver Digital zrobił na mnie bardzo dobre pierwsze wrażenie. Urządzenie wygląda solidnie i pozwala wierzyć, że spokojnie posłuży dłużej, niż zakłada 3-letnia gwarancja producenta (chociaż i tak podobne urządzenia mają zazwyczaj gwarancję tylko 2-letnią). Dzbanek oraz ostrza wykonane są ze stali nierdzewnej. Prosta konstrukcja bez udziwnień, stal wypolerowana na wysoki połysk, dotykowy panel sterowania i cyfrowy wyświetlacz składają się na elegancki wygląd sprzętu, który będzie pasować do każdej kuchni.

Dzbanek jest jednoczęściowy, bardzo łatwy do umycia. Żadnych dodatkowych filtrów, sitek, pojemniczków do gotowania, wszystkie funkcje obsługiwane są bez konieczności wymiany osprzętu. Kabel zasilający można odpiąć, więc nie trzeba obawiać się o jego zachlapanie. Trzy ostrza umieszczone są w pokrywie, a nie na dnie dzbanka, dzięki czemu ich czyszczenie jest również łatwe, zwłaszcza przy użyciu dołączonej szczoteczki. Tutaj jedna uwaga: odkładając pokrywę na bok, najlepiej odkładać ją na deskę lub inną podkładkę, aby ostrza nie porysowały blatu. Grzałka schowana jest także w pokrywie, co zwiększa poczucie bezpieczeństwa przy używaniu urządzenia.

Urządzenie jest wielofunkcyjne. Gotuje i miksuje w zależności od wybranego programu, więc jeśli chcecie przygotować np. mleko sojowe, nie ma potrzeby korzystania z dodatkowych sprzętów – wkłada się namoczoną soję, wlewa wodę, wybiera opcję SOYMILK i po pół godziny nalewa gotowe do picia mleko. Chcecie gorącą zupę-krem? Wkładacie wszystkie składniki do dzbanka, wybieracie funkcję SMOOTH i po 20 minutach zupa jest gotowa do jedzenia. Wolicie potrawkę z kawałkami warzyw? Wystarczy wybrać funkcję CHUNKY, a składniki zupy nie zostaną zmiksowane. Jest też opcja miksowania bez gotowania, więc w kilka minut przygotujecie świeży koktajl owocowy albo mleczny.

Do urządzenia dołączony jest plastikowy dzbanek z sitkiem, jeśli chcielibyście przecedzić ugotowane mleko oraz miarka dopasowana do pojemności urządzenia i zamieszczonych w instrukcji przepisów bazowych. Instrukcja jest czytelna i pomocna, choć i bez niej Silver Digital jest łatwy w użytkowaniu. W każdym przypadku należy po prostu umieścić składniki w dzbanku, dolać płyn, nałożyć pokrywę, wybrać odpowiedni program i czekać na sygnał oznajmiający koniec pracy.

Vegital Silver Digital Soymilk

Programy dostępne w Silver Digital:

  • SMOOTH – do gotowania zup-kremów z warzyw i owoców (20 minut)
  • CHUNKY – do gotowania zup i potrawek bez miksowania (25 minut)
  • BLEND – krótki program do miksowania z dodatkiem płynów, np. koktajli owocowych lub mlecznych (do 20 sekund)
  • SOYMILK – do gotowania napojów i śmietanek roślinnych (21-28 minut)
  • JUICE – do miksowania bez gotowania, np. soków, smoothie (5 minut)
  • BABY FOOD – do gotowania papek dla niemowląt i sosów z warzyw i owoców, nawet z dodatkiem zbóż czy nasion (26 minut)
  • JAM – do gotowania dżemów i przetworów owocowych (25 minut)

Funkcje specjalne Silver Digital:

  • auto cleaning – do płukania urządzenia po skończonej pracy
  • keep warm – automatyczne trzymanie w cieple przez godzinę po zakończeniu gotowania (chyba, że odłączy się zasilanie)
  • wskaźnik odliczanego czasu – 10 minut przed zakończeniem gotowania zegar zaczyna wskazywać pozostałe do końca minuty
  • pamięć przerwy w dostawie prądu – w razie przerwy w dostawie prądu, jeśli zasilanie powróci w ciągu 5 minut, urządzenie kontynuuje program od momentu przerwania
  • dodawanie zapomnianych składników w trakcie gotowania – w każdej chwili można podnieść pokrywę, dodać zapomniane składniki i kontynuować gotowanie
  • czujnik przesuszenia – wyłącza urządzenie, jeśli zostało włączone gotowanie bez wody
  • czujnik przelania – wyłącza grzałkę w przypadku zagrożenia wylania się napoju czy zupy
  • podwójny czujnik przegrzania silnika – w przypadku przekroczenia dozwolonej temperatury czujnik przerywa zasilanie silnika zapobiegając jego uszkodzeniu
Vegital Silver Digital funkcje urządzenia

Jak widzicie, Silver Digital to porządna maszynka do gotowania mleka sojowego i nie tylko.

Co mnie osobiście podoba się w niej najbardziej? Prostota konstrukcji i użytkowania. Wkładam wszystkie składniki, wybieram odpowiedni program i przez następne pół godziny mogę robić coś innego, a w tym czasie moje mleko sojowe produkuje się samo. Gotowy napój przelewam do butelek, przepłukuję dzbanek i ostrza, wycieram do sucha i na tym kończy się sprzątanie po „produkcji” czyli zupełnie inaczej, niż po wspominanym na początku gotowaniu mleka sojowego w garnku ;) Obsługa urządzenia jest dziecinnie łatwa i to dosłownie (moje dziecię potrafi w nim zrobić wszystko od początku do końca samo, oczywiście pod nadzorem).

Ok, to chyba wszystko tak na początek, teraz już obiecane konkretne przepisy i na koniec jeszcze co nieco o fortyfikowaniu domowego mleka wapniem oraz o kosztach produkcji takiego mleka.

MLEKO SOJOWE Z URZĄDZENIA SILVER DIGITAL

Na początek UWAGA!

Soję do gotowania mleka w Silver Digital należy standardowo namoczyć, czyli PÓŁ MIARKI suchych ziaren soi (to jest 40 gramów) zalać 1 szklanką wody i zostawić na ok. 12 godzin. Po tym czasie soja podwoi swoją objętość czyli powinniśmy uzyskać JEDNĄ PEŁNĄ MIARKĘ soi gotowej do użycia. Za każdym razem, kiedy w przepisie jest mowa o 1 miarce soi, mam na myśli 1 miarkę soi już namoczonej i mówię o miarce dołączonej do urządzenia. Po namoczeniu soję warto przepłukać pod bieżącą wodą i taką „umytą” wkładać do dzbanka.

Vegital Silver Digital soja mleko przepis

PRZEPIS NA MLEKO SOJOWE BEZ CUKRU

  • W dzbanku Silver Digital umieścić:

– 1 łyżkę oleju rzepakowego (ma neutralny smak)

– 1 miarkę namoczonej wcześniej soi (80 g)

– szczyptę soli (najlepsza jest podobno himalajska lub kłodawska)

  • Dolać wodę z kranu do poziomu 1,3 l (wyraźnie oznaczony wewnątrz dzbanka).
  • Nałożyć pokrywę, podłączyć urządzenie do prądu, wybrać funkcję Soymilk, wcisnąć START.
  • Po upływie 28 minut mleko jest ugotowane. Można przecedzić je przy pomocy dołączonego sitka i ewentualnie doprawić wg uznania (np. cukrem czy cukrem z wanilią).
Domowe mleko sojowe bez cukru przepis

PRZEPIS NA MLEKO SOJOWE CZEKOLADOWE

  • W dzbanku Silver Digital umieścić:

– 1 łyżkę oleju rzepakowego

– 1 miarkę namoczonej wcześniej soi (80 g)

– szczyptę soli

– 1 miarkę kakao (ok. 45 g)

– 1/2 miarki cukru (ok. 50 g) lub erytrolu, jeśli wolicie słodkość bez kalorii

  • Dolać wodę z kranu do poziomu 1,3 l i dalej postępować jak wyżej.
Domowe mleko sojowe czekoladowe przepis

JAK FORTYFIKOWAĆ DOMOWE MLEKO SOJOWE WAPNIEM?

Nic prostszego. Wystarczy kupić wapń w proszku (węglan wapnia lub lepiej przyswajalny cytrynian wapnia) i dodawać 120 mg wapnia na 100 ml napoju czyli 1,2 g na 1 litr mleka. Wapń w proszku można bez problemu kupić w aptece lub w sklepach internetowych, przykładowa cena to 25 zł za 250 g cytrynianu wapnia, więc wzbogacenie 1 litra domowego mleka sojowego kosztuje 0,12 zł.

Ważne: wapń dodajemy do gotowego już napoju, a jeśli odstawiamy mleko na później, mieszamy przed użyciem (wapń osadza się na dnie).

Domowe mleko sojowe z wapniem

JAKI JEST KOSZT PRODUKCJI MLEKA SOJOWEGO W URZĄDZENIU VEGITAL SILVER DIGITAL?

  1. Soję kupiłam w worku 5-kilogramowym za cenę 40 zł czyli 8 zł za 1 kg. Do zrobienia 1 dzbanka mleka zużywam 40 g suchych ziaren to jest koszt 0,32 zł.
  2. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia kosztuje mniej więcej 8 zł za 1 litr. Na 1 dzbanek mleka zużywam 1 łyżkę stołową oleju (15 ml) czyli 0,12 zł.
  3. Koszt szczypty soli pomijam. Dodatki takie jak cukier lub erytrol, wanilia, kakao również pomijam, ponieważ chodzi mi o koszt zwykłego mleka sojowego bez cukru.
  4. Oczywiście musimy doliczyć koszt wody. W moim mieście koszt wody z kanalizacją jest dość wysoki, to jest 15,22 zł za metr sześcienny. Ale do wyprodukowania 1 dzbanka mleka potrzebujemy 1,5 litra wody (wliczając wodę do moczenia soi, choć pomijam szybkie płukanie), co daje 0,02 zł.
  5. No i jeszcze prąd. Przyjmując nawet maksymalną moc urządzenia (określoną na 800-952 W) czyli 952 W oraz cenę prądu w Tauronie 0,62 zł za 1 kWh i przeliczając przez maksymalny czas pracy urządzenia (28 minut) uzyskujemy 0,29 zł.
  6. Podsumowując koszt „produkcji” 1 dzbanka mleka sojowego z soi, oleju i wody wliczając koszt prądu to 0,75 zł (słownie: 75 GROSZY). Wzbogacając mleko wapniem nadal uzyskujemy cenę PONIŻEJ 1 ZŁ ZA LITR. Przyjmując średnią cenę napoju sojowego bez cukru rzędu 6 zł za litr, uzyskujemy różnicę 5 zł na „kartonie” mleka. Czyli zakup Silver Digital zwraca się po zrobieniu ok. 200 dzbanków mleka sojowego (a nawet szybciej, bo gotowego napoju wychodzi ponad litr nawet po odcedzeniu tej łyżki zmielonych „śmieci” – zazwyczaj 1,2 l).
Domowe mleko sojowe Vegital

Oprócz korzyści dla własnej kieszeni notujemy też korzyść dla środowiska. Te wszystkie niewyrzucone kartony i nakrętki, koszt produkcji napojów, transportu do sklepów i ze sklepów do naszych domów. Domowa produkcja to produkcja zero-waste, ponieważ miazgę po odcedzeniu mleka możemy dorzucić do domowych ciastek, warzyw, klopsów, sosu. Porównując produkcję domowego mleka w maszynie z tradycyjnymi metodami (mielenie, gotowanie, mycie garów, no i nasz cenny CZAS!) napoje roślinne z maszyny wychodzą najtaniej, no i mleko jest gotowe w pół godziny.

Tak przygotowane mleko sojowe można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni, nic się nie psuje. Smak i konsystencja w moim odczuciu wygrywa z wszystkimi produktami sklepowymi. Koszty – jak wyżej. Czy macie jeszcze wątpliwość czy to się opłaca? ;)

Napoje roślinne Vegital Silver Digital

Dajcie znać, co o tym myślicie i jakie macie pytania, możecie też zerknąć na stronę producenta https://vegital.pl/.  W następnym wpisie pokażę Wam „mleko” z orzechów tygrysich/migdałów ziemnych – inaczej zwane CHUFA.

Tags: , ,

Wszystko jest w głowie

6 Comments

  1. Dzień Dobry, a czy da się zrobić inne mleka takie jak owsiane czy ryżowe? I jeżeli tak to może jest jakiś sprawdzony przepis?

    1. Dzień dobry, oczywiście da się zrobić mleko owsiane i ryżowe, postępujemy dokładnie tak samo – soję zastępujemy porcją ryżu, płatków owsianych, migdałów itp. Można dodać cukru dla smaku, wanilii, kakao, wg uznania. Ważne, żeby była zawsze miarka ziarna, łyżka oleju, trochę soli i ewentualnie dodatki.

  2. Czy nadal jesteś zadowolona z tego urządzenia i czy robiłaś może na bazie takiego mleka sojowego jogurt? Bardzo mnie kusi ta maszyna ale cena jest wysoka a boję się, że jogurt może się nie udać i będę musiała i tak kupować kartonowe…… Pozdrawiam!!!

    1. Tak, nadal jestem zadowolona, natomiast jogurtów jakoś nigdy sama nie robiłam, więc nie mam własnych doświadczeń, ale nie wydaje mi się, żeby miał być jakiś problem z tym.

  3. Wspaniałe urządzenie. Pewnie sobie zażyczę na urodziny, bo jestem jedyną użytkowniczką mleka sojowego w moim domu obecnie, więc … prezent dla mnie :D Ściskam Sylwia!

    1. Ooo, Basiu, jak dobrze Cię „widzieć” 😊 Życzę Ci w takim razie udanego prezentu, no i zdrówka i szczęścia, zawsze! 😘

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *