[ Wegańskie ciasta i desery ]

2 CIASTA W 1 – JABŁKOWE I KOKOSOWE

img_0131

Zachciało mi się wczoraj najzwyklejszego ciasta z jabłkami. Dziecię zaś zamarzyło o cieście z duuuużą ilością kokosu. 2 osobnych nie miałam czasu robić, więc powstało ciasto 2 w 1 – w połowie jabłecznik, w połowie kokośnik. Przepis jest oczywiście banalny, a ciasto oczywiście pyszne ;)

SKŁADNIKI

  • 1,5 kubka mąki (mój kubek ma 300 ml),
  • 0,5 kubka wiórków kokosowych + dodatkowe kilka łyżeczek do posypania ciasta,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jeśli lubicie możecie dodać cukier waniliowy,
  • 1/3 kubka cukru,
  • 1/3 kubka oleju kokosowego rozpuszczonego,
  • 2/3 kubka wody,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1 większe, słodkie jabłko,
  • trochę cynamonu.

JAK ZROBIĆ

  • Zacząć od włączenia piekarnika na 180 stopni, żeby już się nagrzewał.
  • Do miski wsypać mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać,
  • w garnuszku na maleńkim ogniu rozpuścić olej kokosowy, przelać do wysokości 1/3 kubka,
  • do oleju w kubku dolać ziemnej wody do pełna, przelać do miski,
  • wycisnąć sok z cytryny, wszystko razem szybko wymieszać, tylko do połączenia składników,
  • przelać ciasto do formy.
  • Na połowie ciasta powciskać głęboko pokrojone na ósemki jabłko, obsypać delikatnie łyżeczką cukru wymieszaną z cynamonem,
  • na drugiej połowie wysypać obficie kokos,
  • włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut,
  • po wyjęciu z pieca wystarczy odczekać chwilę i można kroić i jeść jeszcze ciepłe.

Zdjęcia robione „na gorąco”, w ciemne, prawie zimowe popołudnie, więc wybaczcie…

img_0134

Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *