Aromatyczna, pięknie czerwona i oczywiście łatwa do zrobienia zupa, a przy okazji zostają warzywa do wykorzystania na kolację, w daniu obiadowym następnego dnia lub do lunchboxa.
SKŁADNIKI (na duży garnek)
- 8 ziemniaków,
- ćwiartka główki czerwonej kapusty,
- 1 duży burak lub 2 małe,
- 2 marchewki,
- ćwiartka dużego selera lub połówka małego,
- 1 cebula,
- pieprz, sól, sok z połówki cytryny,
- olej,
- płatki drożdżowe.
JAK ZROBIĆ
- Zaczynamy od wstawienia wody w garnku, w którym będą gotować się ziemniaki,
- ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzątku, solimy, gotujemy na średnim ogniu.
- W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju,
- na olej wrzucamy cienko poszatkowaną kapustę, następnie obranego i startego na grubych oczkach tarki buraka, mieszamy,
- dodajemy startą również na grubych oczkach marchew, dalej seler i na koniec pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
- posypujemy wszystko płaską łyżeczką pieprzu i łyżeczką soli, mieszamy porządnie, zostawiamy na średnim ogniu.
- Kiedy ziemniaki są już miękkie, gasimy ogień pod garnkiem i pod wokiem, do warzyw na patelni wciskamy sok z połówki cytryny, mieszamy i przekładamy do garnka z ziemniakami tyle, ile chcemy, w zależności od ulubionego stopnia zagęszczenia warzywami.
- Do zupy dodajemy 1 lub 2 duże łyżki płatków drożdżowych (zagęszczają wodę, rozjaśniają kolor, no i dają smak umami).
- Już na talerzu posypujemy zupę natką pietruszki.
- Resztę warzyw z patelni można wykorzystać do zjedzenia np. z kaszą gryczaną, jaglaną lub jęczmienną.