[ Wegańskie zupy ]

ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY I BURAKÓW

Aromatyczna, pięknie czerwona i oczywiście łatwa do zrobienia zupa, a przy okazji zostają warzywa do wykorzystania na kolację, w daniu obiadowym następnego dnia lub do lunchboxa.

SKŁADNIKI (na duży garnek)

  • 8 ziemniaków,
  • ćwiartka główki czerwonej kapusty,
  • 1 duży burak lub 2 małe,
  • 2 marchewki,
  • ćwiartka dużego selera lub połówka małego,
  • 1 cebula,
  • pieprz, sól, sok z połówki cytryny,
  • olej,
  • płatki drożdżowe.

JAK ZROBIĆ

  • Zaczynamy od wstawienia wody w garnku, w którym będą gotować się ziemniaki,
  • ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzątku, solimy, gotujemy na średnim ogniu.

  • W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju,
  • na olej wrzucamy cienko poszatkowaną kapustę, następnie obranego i startego na grubych oczkach tarki buraka, mieszamy,
  • dodajemy startą również na grubych oczkach marchew, dalej seler i na koniec pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
  • posypujemy wszystko płaską łyżeczką pieprzu i łyżeczką soli, mieszamy porządnie, zostawiamy na średnim ogniu.

  • Kiedy ziemniaki są już miękkie, gasimy ogień pod garnkiem i pod wokiem, do warzyw na patelni wciskamy sok z połówki cytryny, mieszamy i przekładamy do garnka z ziemniakami tyle, ile chcemy, w zależności od ulubionego stopnia zagęszczenia warzywami.
  • Do zupy dodajemy 1 lub 2 duże łyżki płatków drożdżowych (zagęszczają wodę, rozjaśniają kolor, no i dają smak umami).

  • Już na talerzu posypujemy zupę natką pietruszki.
  • Resztę warzyw z patelni można wykorzystać do zjedzenia np. z kaszą gryczaną, jaglaną lub jęczmienną.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *