Czasem bywa tak, że w lodówce jest w sumie NIC, a coś by się zjadło dobrego i ciepłego.
Jeśli NIC obejmuje bagietki, pieczarki i jakieś zielsko (np. pietruszka lub roszponka), to przy niewielkich nakładach pracy i czasu oraz z kilkoma dodatkami możemy zrobić z tego pyszne zapiekanki, w sam raz na kolację przy filmie.
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni przy funkcji „grill” i robimy:
- bagietki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy każdą połówkę olejem
- pieczarki (w ilości 1 średniej wielkości sztuka na 1 połówkę bagietki) obieramy i kroimy na plastry, układamy na posmarowanych połówkach bułki, solimy,
- kilka ząbków czosnku kroimy na cienkie plasterki i dokładamy po kilka plasterków do pieczarek,
- polewamy bagietki ketchupem i wkładamy na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika,
- w czasie grillowania siekamy szybko pęczek pietruszki, myjemy roszponkę,
- po wyjęciu zapiekanek z piekarnika obkładamy je przygotowaną zieleniną, posypujemy do smaku płatkami drożdżowymi i… SMACZNEGO :)