Przepis na nią obiecałam jeszcze w czerwcu, a zupy jak nie było, tak nie ma, choć robiłam ją w międzyczasie jeszcze kilka razy… Dzisiaj w takim razie rehabilitacja, zupa jak zwykle prosta, szybka, no i pyszna :)
SKŁADNIKI:
- kilka ziemniaków – powiedzmy 8,
- kilka ogórków kiszonych – 4-5 sztuk,
- 1 marchewka, 1 duża cebula, opcjonalnie ćwiartka selera i korzeń pietruszki,
- 1 liść laurowy, 6 kulek ziela angielskiego, pieprz, sól, łyżka oleju.
JAK ZROBIĆ:
- Na początek zagotować wodę w garnku, ok. 2 litrów, w czasie czekania na wodę obrać i umyć ziemniaki,
- do gotującej się wody dodać listek laurowy, pokroić ziemniaki w kostkę i wrzucić do garnka,
- marchewkę pokroić w talarki albo zetrzeć na tarce (grube oczka) i dodać do ziemniaków, garnek przykryć i gotować zupę na niedużym ogniu, opcjonalnie dodać seler i pietruszkę w całości, które po ugotowaniu zostaną wyjęte z zupy,
- pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć lekko na łyżce oleju, posypać pieprzem i posolić,
- zetrzeć ogórki na grubych oczkach tarki i dorzucić do cebuli, podsmażać chwilę mieszając kilka razy,
- po około 15 minutach wyłączyć ogień pod garnkiem z zupą (ziemniaki na pewno są już miękkie), dodać do niego podsmażone ogórki, w zależności od uznania dopieprzyć/dosolić/dokwasić wodą z ogórków lub sokiem z cytryny lub nic już nie robić, tylko nakładać na talerz i jeść. UWAGA! Przed nakładaniem zupy koniecznie wyjmijcie z niej najpierw liść laurowy! UWAGA 2! Nigdy nie gotujemy ziemniaków i ogórków kiszonych od razu razem, ogórki dodajemy dopiero, kiedy ziemniaki są już miękkie. W razie pytań piszcie.
Najlepsza oczywiście zimna, o ile coś zostanie na potem, najlepiej od razu zrobić więcej niż trzeba ;) SMACZNEGO!
Najlepszy przepis, do którego zawsze wracam. Zupa wychodzi pyszna i pełna smaku. Nawet mięsożercy się nią zajadają :)
Super, dziękuję bardzo!
Już drugi raz robię tę zupę i wychodzi obłędna. Dziękuję za ten przepis!
Ciesze się bardzo, dziękuję!