[ Wegańskie naleśniki ]

WANILIOWY SEREK HOMOGENIZOWANY – WEGAŃSKA ALTERNATYWA Z TOFU

Lubiliście takie serki, jak np. Danio? My kiedyś tak. Jednak nie jest to produkt nawet wegetariański, ponieważ oprócz mleka zawiera żelatynę. Zawartość cukru i syropu glukozowo-fruktozowego pominę w tym miejscu milczeniem. Tak czy siak, od dawna nie jemy.

Smakowe serki z tofu pokazywałam na blogu już dawno temu (w tym wpisie z naleśnikami:  https://www.wszystkojestwglowie.pl/nalesniki-czekoladowe-z-tofu-malinowy/), przewijały się też przez fanpage serki truskawkowe i waniliowe. Dziś zrobiłam taki do naleśników, którymi poczęstowałam znajomych i po dobrej informacji zwrotnej ;) postanowiłam odświeżyć temat. Czas jest idealny, bo sklepy prześcigają się w promocjach na tofu, więc można zaopatrzyć się w większą ilość i potem tylko przerabiać.

Słodki serek z tofu najlepiej zrobić trochę wcześniej i dać przegryźć się składnikom w lodówce. Po mniej więcej godzinie nie ma już śladu po sojowym posmaku i taki dobrze schłodzony najlepiej przypomina te, które pamiętamy z niewegańskich czasów. Co potrzebujemy?

SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 2 kostki tofu naturalnego (2 x 180g) – osobiście preferuję tofu Lunter,
  • cytryny – 1,5 sztuki,
  • cukier – 1,5 łyżki,
  • cukier z prawdziwą wanilią lub sama sproszkowana wanilia.

JAK ZROBIĆ

  • Tofu połamać na mniejsze kawałki i umieścić w pojemniku blendera,
  • wycisnąć do niego sok z cytryn,
  • dodać cukier – w proporcji 1 duża łyżka cukru na każde zużyte pół cytryny,
  • zmielić wszystko na gładki serek. Na koniec dodać łyżeczkę cukru z wanilią lub trochę samej wanilii, wymieszać łyżką.

Tags: , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *