Sos pełny smaku umami, mimo braku dodatku sosu sojowego czy płatków drożdżowych, do zrobienia ekspresowo z użyciem patelni i blendera, pyszny na gorąco i zimno, bardzo smakuje również dzieciom. Czy potrzeba więcej rekomendacji?
SKŁADNIKI
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
- 4 pomidory,
- sól, pieprz, bazylia suszona, olej do smażenia.
JAK ZROBIĆ
- W patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić na niego paprykę pokrojoną na kilka kawałków (nie trzeba kroić drobno, ponieważ na koniec wszystko będzie zmielone),
- dodać cebulę pokrojoną w piórka, posypać pieprzem, wymieszać, dodać zgnieciony ząbek czosnku,
- dodać płaską łyżeczkę soli oraz kopiastą łyżeczkę bazylii, wymieszać,
- pomidory obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, wrzucić do patelni,
- całość lekko przesmażyć, aż pomidory stracą wodę,
- na koniec całą zawartość patelni przełożyć do blendera, zmielić na gładki sos.