[ Wegańskie różności ]

SZYBKI, PYSZNY SOS DO MAKARONU – POMIDORY, PAPRYKA I CEBULA

Sos pełny smaku umami, mimo braku dodatku sosu sojowego czy płatków drożdżowych, do zrobienia ekspresowo z użyciem patelni i blendera, pyszny na gorąco i zimno, bardzo smakuje również dzieciom. Czy potrzeba więcej rekomendacji?

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
  • 4 pomidory,
  • sól, pieprz, bazylia suszona, olej do smażenia.

JAK ZROBIĆ

  • W patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić na niego paprykę pokrojoną na kilka kawałków (nie trzeba kroić drobno, ponieważ na koniec wszystko będzie zmielone),
  • dodać cebulę pokrojoną w piórka, posypać pieprzem, wymieszać, dodać zgnieciony ząbek czosnku,
  • dodać płaską łyżeczkę soli oraz kopiastą łyżeczkę bazylii, wymieszać,
  • pomidory obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, wrzucić do patelni,
  • całość lekko przesmażyć, aż pomidory stracą wodę,
  • na koniec całą zawartość patelni przełożyć do blendera, zmielić na gładki sos.
Tags: , , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *