Dawno nie było tu żadnej pasty, więc szybciutko napiszę Wam, co ukręciłam dzisiaj na kolację.
SKŁADNIKI:
- Kubek słonecznika łuskanego,
- 4 ogórki gruntowe (ale można je pominąć jeśli brak),
- sok z 1 cytryny,
- sól do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- płatki drożdżowe.
JAK ZROBIĆ:
- Słonecznik zalać wodą i zostawić na godzinkę lub chociaż pół (można zalać ciepłą wodą, ziarna zmiękną szybciej).
- Namoczony słonecznik zblendować z ogórkami, sokiem z cytryny, solą, czosnkiem i wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Przełożyć „już za chwilę pastę” do miski, dodać kopiastą łyżkę płatków drożdżowych, wymieszać.
- Świetnie smakuje na chlebie słonecznikowym, z dodatkiem natki pietruszki.