Młoda kapusta była już gotowana: https://www.wszystkojestwglowie.pl/mloda-kapusta-gotowana/, teraz w wersji z woka.
Osobiście uwielbiam wszystkie warzywa z woka, na 1 większej łyżce oleju można zrobić całą michę jedzenia, które jest bardziej aromatyczne, niż gotowane, a nie jest też smażone, ogromny plus. Do zrobienia takiej kapustki potrzebujemy:
SKŁADNIKI
- młoda kapusta – 1 większa lub 2 małe,
- cebula – 1 duża lub 2 małe,
- szaleństwo przypraw – pieprz i sól,
- olej do rozgrzania w woku,
- sok z połówki cytryny.
JAK ZROBIĆ
- W woku rozgrzać 1 dużą łyżkę oleju, na średnim ogniu,
- wrzucić na niego pokrojoną w dowolny sposób cebulę (kostka, piórka, jak kto lubi), posypać pieprzem, wymieszać,
- poszatkować kapustę, dodać do cebuli, wymieszać porządnie, posolić, wymieszać i teraz przykryć wok pokrywką,
- po 2-3 minutach przemieszać kapustę w woku, ponownie przykryć,
- po kolejnych 2-3 minutach zdjąć z ognia, wyłożyć na półmisek,
- spryskać sokiem z cytryny, przemieszać, jeść.
Młoda kapusta sama w sobie jest pyszna, dlatego nie przesadzam z przyprawianiem, a przygotowana w ten sposób znika z talerzy w mgnieniu oka. U nas z ziemniaczkami z wody, polanymi olejem kokosowym zamiast masła, marchewką gotowaną w jednym garnku z ziemniakami i plastrami tofu, polecam :)