[ Wegańskie sałatki ]

JOGURTOWA SAŁATA Z BURAKAMI Z KISZENIA

Jak wykorzystać buraki z kiszenia zakwasu na barszcz (https://www.wszystkojestwglowie.pl/staropolski-naturalny-kwas-buraczany-zakwas-na-barszcz-czerwony/)? Dodać do sałaty obiadowej.

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty masłowej,
  • porcja plastrów buraków z kiszenia (1 szklanka – ok. 150 g),
  • 1 cytryna do wyciśnięcia soku,
  • sól,
  • jogurt sojowy (ok. 200 g),
  • zielona cebulka.

JAK ZROBIĆ

  • Sałatę umyć, odsączyć na sicie, porwać na kawałki do miski, w której będzie podawana.
  • Plastry buraków pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do osobnej miski, posolić do smaku.
  • Sałatę w misce spryskać sokiem wyciśniętym z całej cytryny, dobrze wymieszać.
  • Polać sałatę jogurtem sojowym (nie oszczędzać, minimum 1 szklanka albo więcej).
  • Buraki dodać do sałaty, lekko przemieszać, posypać wszystko zieloną cebulką.
  • Opcjonalnie do jogurtu można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA – 1 z 4 porcji dostarcza:

    • 58,8 kcal,
    • 4 g białka,
    • 1,5 g tłuszczu,
    • 8,6 g węglowodanów,
  • 2,5 g błonnika.

Wartość odżywczą przepisu przygotowała dla Was dietetyk kliniczny Anna Falisz z Centrum Edukacji Żywieniowej i Sportu w Katowicach.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

1 Comment

  1. Burak z kiszenia – jak najbardziej na tak! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *