Jak wykorzystać buraki z kiszenia zakwasu na barszcz (https://www.wszystkojestwglowie.pl/staropolski-naturalny-kwas-buraczany-zakwas-na-barszcz-czerwony/)? Dodać do sałaty obiadowej.
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty masłowej,
- porcja plastrów buraków z kiszenia (1 szklanka – ok. 150 g),
- 1 cytryna do wyciśnięcia soku,
- sól,
- jogurt sojowy (ok. 200 g),
- zielona cebulka.
JAK ZROBIĆ
- Sałatę umyć, odsączyć na sicie, porwać na kawałki do miski, w której będzie podawana.
- Plastry buraków pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do osobnej miski, posolić do smaku.
- Sałatę w misce spryskać sokiem wyciśniętym z całej cytryny, dobrze wymieszać.
- Polać sałatę jogurtem sojowym (nie oszczędzać, minimum 1 szklanka albo więcej).
- Buraki dodać do sałaty, lekko przemieszać, posypać wszystko zieloną cebulką.
- Opcjonalnie do jogurtu można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA – 1 z 4 porcji dostarcza:
Burak z kiszenia – jak najbardziej na tak! <3