Dziś nastawiam zakwas na czerwony barszcz wg przepisu staropolskiej kuchni. Potem przyrządzimy z niego barszcz na wywarze z jarzyn z dodatkiem wywaru z suszonych grzybów (przepis w następnych postach).
SKŁADNIKI
- ok. 1,5 kg buraków czerwonych,
- letnia woda,
- kromka razowego chleba.
JAK ZROBIĆ
- Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Ułożyć w szklanym słoju i zalać letnią wodą tak, by pokryła buraki.
- Na wierzch położyć kromkę razowego chleba, co przyspiesza proces kiszenia.
- Słój obwiązać gazą i postawić w najcieplejszym miejscu kuchni.
- Po 4-5 dniach ostrożnie usunąć pianę z powierzchni i przelać klarowny kwas do czystych butelek.
- W szczelnie zamkniętych butelkach i chłodnym miejscu można przechowywać go do kilku miesięcy.
Przepis na podstawie książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemnis i Henryk Vitry.