Dzisiaj z przyjemnością przedstawiam Wam najnowszą książkę Eryka Wałkowicza, znanego jako autor bloga erVegan.com, „Roślinny lunchbox dla każdego”. Od razu powiem, że jest to pozycja nie tylko dla tych, którzy pakują jedzenie do pracy czy szkoły, ale faktycznie dla każdego, kto lubi proste i smaczne zarazem posiłki.
Na początek Eryk przedstawia ogólne zasady dotyczące lunchboxów, produkty ułatwiające gotowanie na wynos, ich przewagę nad jedzeniem „na mieście” czy w stołówce, doradza na temat pudełek na lunch i jak przechowywać oraz w razie potrzeby podgrzewać jedzenie zabrane z domu. Oczywiście, jako dyplomowany dietetyk, zwraca uwagę na aspekt dietetyczny posiłków, nie tylko tych przygotowywanych na wynos.
Po merytorycznym wstępie czas na przepisy i tych jest naprawdę sporo – Śniadania (5), Kanapki (8), Przekąski (8), Na mały lunch (15), Obiady (18), Koktajle i napoje (6), Słodkości (6) oraz Dodatki (3 dressingi, 3 surówki i 3 marynaty), łącznie 75 przepisów przydatnych na każdy dzień.
Przepisy napisane są prosto i przejrzyście, a wszystkie opatrzone są wyliczeniem wartości odżywczej, gdzie oprócz podstawowych danych, tj, wartości energetycznej, białka, węglowodanów i tłuszczów, każdy przepis podaje zawartość wapnia i żelaza czyli składników, na które weganie zwracają szczególną uwagę. Oczywiście każdą propozycję obrazuje smakowite zdjęcie, które mówi: „zrób to i zjedz natychmiast” ;)
Co mnie urzekło najbardziej, to używane w przepisach Eryka składniki – w zdecydowanej większości proste, znane, nie sprowadzane z drugiego końca świata, będące w zasięgu każdego przeciętnego „zjadacza chleba”, a także umiar w stosowaniu przypraw. W taki sposób najczęściej gotuję ja sama i taką formę promowania weganizmu w Polsce lubię najbardziej. Jeśli książkę weźmie w ręce mama, babcia czy sąsiadka, chłopak, brat, kolega z siłowni, wszyscy znajdą w niej przepisy łatwe do wykonania, większość składników mają zawsze w domu albo kupią je bez problemu na targu czy w pobliskim sklepie, i nie muszą mieć żadnych szczególnych zdolności kulinarnych, żeby przygotować smaczne i pełnowartościowe, wegańskie posiłki dla siebie, najbliższych czy znajomych na imprezę.
Książka wydana jest w twardej oprawie i na grubszym papierze, więc z pewnością przetrwa niejedną przygodę w kuchni. Dostępna jest w wydawnictwie Znak, w Empiku oraz m.in. w wegańskim sklepie internetowym Wegarnia.pl. Polecam!