[ Wegańskie ciasta i desery ]

Zielone muffinki raz jeszcze – modyfikacje

(Ponowna publikacja dla celów Miksera Kulinarnego i Durszlaka).

Kokosowe muffinki a’la „bounty” o pięknym, zielonym kolorze pokazywałam już raz tutaj.

Dziś chcę Wam podpowiedzieć drobne modyfikacje, dzięki którym ciacho jest idealne, doskonałe, boskie, no po prostu wywala z butów i prawdziwe „bounty” naprawdę może się schować, no ;)

Pierwsza rzecz to płyn – w oryginalnym przepisie występuje mleko owsiane, ja napisałam po prostu „mleko roślinne” i zazwyczaj lałam takie, jakie akurat miałam otwarte (najczęściej ryżowe, czasem sojowe), a czasem nawet samą wodę i też wychodziło smaczne, natomiast ostatnio robię z mlekiem kokosowym albo wodą z dodatkiem 1 dużej łyżki stałej części mleka kokosowego i z nim ciasto wychodzi naprawdę najlepsze, jeszcze bardziej kokosowe.

Druga rzecz – czekolada do polania – na początku polewałam muffinki pasmami czekolady, potem zrezygnowałam z niej i wolałam takie zupełnie bez niczego, natomiast teraz jest faza druga skrajna czyli cała góra porządnie oblana czekoladą i to jak najbardziej gorzką (70-90% kakao).

I trzecia rzecz – na górę koniecznie, zdecydowanie i nie ma nic lepszego – chipsy kokosowe zamiast wiórków, zupełnie inny efekt i dekoracyjny, i smakowy, i dużo lepiej się je, kiedy kokos nie rozsypuje się dookoła.

Do pieczenia wszystkiego od dawna używam oleju kokosowego ale to już wiecie ;)

W załączeniu fotki i dodam jeszcze, że wg mnie to najłatwiejsze, najszybsze, a zarazem najpyszniejsze i najbardziej efektowne ciasto świata, więc musicie, po prostu MUSICIE je zrobić! :))

P.s. ZDJĘCIA BEZ JAKIEJKOLWIEK OBRÓBKI KOLORÓW, SERIO, SERIO!

Wszystko jest w głowie

4 Comments

  1. te muffiny są mega! u mnie wszyscy się nimi zajadają :) muszę koniecznie skorzystać z Twoich wskazówek :) mam tylko jedno pytanie : czy wiesz może jakich mąk użyć żeby muffinki były bezglutenowe? (mąka owsiana też wchodzi w grę) proszę pomóż, w niedziele przychodzi do mnie rodzinka, a ja kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać żeby były bg i do tego smaczne. z góry ślicznie dziękuję za pomoc ! :)

    1. Cieszę się bardzo :) bezglutenowa najlepsza będzie mąka ryżowa, najlepiej podrabia mąkę pszenną w wypiekach, powodzenia!

  2. […] Czekolada, kokosy i intensywnie zielony kolor pochodzący ze… szpinaku. Próbowałyśmy, są naprawdę pyszne i rzeczywiście wyglądają tak niesamowicie jak na obrazku! Przepis znajdziesz tutaj. […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *