[ Wegańskie ciasta i desery ]

ZIELONE MUFFINKI „BOUNTY” RAZ JESZCZE – MODYFIKACJE

Kokosowe muffinki a’la „bounty” o pięknym, zielonym kolorze pokazywałam już raz tutaj.

Dziś chcę Wam podpowiedzieć drobne modyfikacje, dzięki którym ciacho jest idealne, doskonałe, boskie, no po prostu wywala z butów i prawdziwe „bounty” naprawdę może się schować, no ;)

Pierwsza rzecz to płyn – w oryginalnym przepisie występuje mleko owsiane, ja napisałam po prostu „mleko roślinne” i zazwyczaj lałam takie, jakie akurat miałam otwarte (najczęściej ryżowe, czasem sojowe), a czasem nawet samą wodę i też wychodziło smaczne, natomiast ostatnio robię z mlekiem kokosowym albo wodą z dodatkiem 1 dużej łyżki stałej części mleka kokosowego i z nim ciasto wychodzi naprawdę najlepsze, jeszcze bardziej kokosowe.

Druga rzecz – czekolada do polania – na początku polewałam muffinki pasmami czekolady, potem zrezygnowałam z niej i wolałam takie zupełnie bez niczego, natomiast teraz jest faza druga skrajna czyli cała góra porządnie oblana czekoladą i to jak najbardziej gorzką (70-90% kakao).

I trzecia rzecz – na górę koniecznie, zdecydowanie i nie ma nic lepszego – chipsy kokosowe zamiast wiórków, zupełnie inny efekt i dekoracyjny, i smakowy, i dużo lepiej się je, kiedy kokos nie rozsypuje się dookoła.

Do pieczenia wszystkiego od dawna używam oleju kokosowego ale to już wiecie ;)

W załączeniu fotki i dodam jeszcze, że wg mnie to najłatwiejsze, najszybsze, a zarazem najpyszniejsze i najbardziej efektowne ciasto świata, więc musicie, po prostu MUSICIE je zrobić! :))

P.s. ZDJĘCIA BEZ JAKIEJKOLWIEK OBRÓBKI KOLORÓW, SERIO, SERIO!

Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

20 Comments

  1. Hej, a mnie nie wyszły takie ładne zielone… :( użyłam świeżego szpinaku, który pocięłam w blenderze

    1. Jeśli za blade to za mało szpinaku, jeśli zbyt bure to za długo pieczone

  2. Czy mogę dodać zwykłe mleko krowie?

    1. Jeśli chodzi o to czy ciasto wyjdzie to na pewno jednak wtedy nie będzie to ciasto wegańskie. Zachęcam do użycia napoju sojowego lub nawet czystej wody, często tak robię i wychodzi super 😊

  3. Hej, czy mogę to zrobić jako ciasto, w dużej formie? Czy wyjdzie?

    1. Oczywiście, tylko piec chwilkę dłużej, żeby na środku nie zostało surowe

  4. Mam pytanko co zamiast białej mąki ? :) kokosowa? Tylko ile? :) pozdrawiam Marta

    1. Na pewno nie kokosowa, ponieważ ciasto rozsypie się bez dodatkowych sklejaczy, w końcu to tylko szklanka mąki i szklanka wiórków. Może być pszenna z pełnego przemiału ale jednak glutenowa, inne kombinacje na własną odpowiedzialność ;)

  5. Bardzo proszę o podanie w jakiej temperaturze pięć te babeczki.

    1. Standardowo 180 stopni ale różne są piekarniki, więc najlepiej dostosować temp. do swojego sprzętu

  6. Serio wyjda takie mega jak zamiast mleka dam wode ?

    1. Do każdego ciasta można dać wodę zamiast mleka

  7. Witam,jaki jest dokłany przepis i proporcje na te babeczki?

    1. Dokładny przepis jest w linku podanym w pierwszym zdaniu :)

  8. Ja wolę bez czekolady, ale brakowało w nich czegoś kwaśnego i dlatego dodałam dżem z czarnej porzeczki… i to było to. :)

    1. To jest właśnie najfajniejsze, że można sobie modyfikować pod kątem własnych preferencji smakowych i dalej jest pycha :)

    2. Chcę zrobić te muffinki dla dzieci, żeby były bez czekolady. Co zamiast tego może być ?Rozumiem, że dżem porzeczkowy był w środku? Może można dodać jakiś owoców? Jakie pasują? Może mrożone wiśnie?

  9. Ile w gramach wyjdzie oleju kokosowego? Pozdrawiam. Sylwia.

    1. 2 kopiaste łyżki czyli około 40 gramów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *