To nie jest mój własny przepis a tylko zmodyfikowany przeze mnie przepis Olgi Smile. Muffinki z niego są jednak tak wspaniałe, że już nie chce mi się kombinować z własnymi – te wychodzą zawsze super :)
Podane składniki to DOSKONAŁA kompozycja smakowa, choć jeśli użyjecie innej mąki, też będzie ok.
Nie bójcie się jednak mąki gryczanej, z mojego doświadczenia zapewniam Was, że wspaniale smakuje w słodkich zestawieniach.
A skąd ją wziąć? Ano zrobić – z kaszy gryczanej niepalonej – zmielić. Albo po prostu kupić, jak kto woli, nie ma z tym problemu.
Więc tak – przepis na podwójną porcję, 12 muffinek „king size” (lub odpowiednio 24 zwykłe):
– 500 g mąki gryczanej – lub innej
– mieszamy z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli;
– dolewamy 400 ml mleka roślinnego – u mnie zazwyczaj sojowe – oraz 100 ml oleju;
– dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (ze skórką);
– mieszamy wszystko, przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy cukrem i gotowe.
Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach lub inaczej, jak tam każe Wam piekarnik :) Patyczek musi być suchy, to wystarczy.
Takie muffinki smakują przez cały rok ale teraz zimą tym bardziej Wam polecam – kasza gryczana, jabłka, żurawina – zdrowo i sezonowo :)
Mi wyszły dosyć wilgotne w środku. Takie mają być? Dodałam także więcej mleka, bo suche składniki bardzo zabrały płyn, więc może dlatego? W smaku bardzo dobre, mimo konsystencji 😉.
jutro spróbuję, bo wyglądają przepysznie, a Tobię dziękuję za te cudowne i łatwe przepisy a na dodatek niektóre są jeszcze bezglutenowe co dla mnie jest już w ogóle super :))
:)))))
Sylwia! Wyszły bosko! Następnym razem robię wersję kakaową z borówkami albo innymi bananani :)
Buziaki, go.
Gosia, to super! A ja kradnę Twój patent na mrożenie na lody mojego tofu owocowego :D
super, że jest Pani weganką, polecam jeszcze zrezygnować całkowicie z białej śmierci czyli cukru jak i glutenu
upiekłam te mufinki, ale oczywiście zmodyfikowałam przepis: dałam mąkę przenną razową, troche zwykłej białej i pół szkl gryczanej. zrobiłam też kilka z kakao bo mój synek lubi i kilka z lawendą, bałam się smaku tej gryczanki ale są pyszne,i bym zapomniała- trochę kwasu chlebowego wlałam…:) dodałabym zdjęcia ale nie wiem jak i czy w ogóle można. pozdrawiam serdecznie:))
Ooooo, to musi być pyszne! Cieszę się, że przepis się przydał :)) A jak w pracy będą chwalić to już w ogóle sukces – i wegańskich muffin i gryczanych :))
Dałam 1 jabłko i 2 gruszki :) Są super, jutro zaniosę do pracy :) :)
Na moim blogu http://chybotliwymebel.blogspot.com/ nominowałam Cię do nagrody Liebster Award. Pozdrawiam serdecznie.
O mamma mia! Dzięki :D
Do dziś nie wiedziałam nawet co to w ogóle takiego a okazuje się, że takie miłe cóś, no no no :D Spieszę odpowiedzieć na pytania…
Hej, chciałabym zadać pytanie bo nigdzie nie mogę uzyskać odpowiedzi a myślę, że na tym blogu ją znajdę jeżeli nie od Pani to od odwiedzających:) Dopiero zaczynam przygodę ze zdrową żywnością i chciałam zapytać czy jak zrobię warzywno-owocowe smoothie to może stać w lodówce żeby można je wypić jeszcze następnego dnia? Nie mam czasu codziennie tego robić, dlatego robiłabym na dwa dni:) Jeżeli ktoś już tak robił, proszę o odpowiedź :)
Pozdrawiam – Olka
Hej :) Przede wszystkim nie jestem żadna Pani tylko Sylwia :))
Co do smoothie na 2 dni – TEORETYCZNIE – możesz wstawić do lodówki i dopić następnego dnia, PRAKTYCZNIE – moje doświadczenie jest takie, że się tego nie dopija tylko wylewa… Bo smak już nie ten, konsystencja, kolor… Osobiście wolę już teraz zrobić mniej i dać każdemu po szklanie do wypicia na świeżo, niż cokolwiek robić "na zaś", to się po prostu nie sprawdza. No i wartości odżywcze – świeże zawsze "pełniejsze"…
Pozdrawiam i życzę PROSTEJ drogi :))
W takim razie będę robić mniej po prostu albo dzielić się z koleżankami! :) Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! :)
proste, zdrowe i pyszne <3
Jak cały weganizm :D
Fajny przepis. Próbowałaś robić sama mąkę gryczaną? Jestem ciekawa jak się sprawdza. ;) I czy czuć bardzo, że nie są to muffinki z białej mąki?
Dzięki :) Mąkę gryczaną robię zawsze sama, mam fajny blender, który mi w tym pomaga ;) Wsypuję kaszę gryczaną niepaloną, 1-3-10 turbo, 20 sekund i gotowe. W zwykłym blenderze się tego nie zrobi ale już w młynku wiem, że ludzie robią. Co do drugiej sprawy – no jasne, że czuć, że nie są z białej mąki! :D Mają smak gryczany, który albo się kocha albo nienawidzi; dla mnie są o niebo lepsze od zwykłych :)
A mogłabyś powiedzieć jaki blender posiadasz? ^^ A muffinki cudowne oczywiście :D
Mogłabym :) VITAMIX.
A muffinki – dzięki :D choć tak, jak wspomniałam, to nie mój przepis ale moim zdaniem jak najbardziej wart tego, żeby podać go dalej!
A już myślałam, że coś tańszego xD Wszędzie kuszą te vitamix'y, thermomix'y, speedcook'i czy jeszcze jakie istnieją :P Tylko, który najlepszy? I skąd wziąć nagle tyle pieniędzy :D Wierzę, że się zwraca i się opłaca, ale no jednak….. :( A chciałabym
Pozdrawiam ciepło ^^
Nie chcę tu robić reklamy jakiegokolwiek sprzętu, bo nie mam w tym żadnego interesu, mogę tylko powiedzieć to, czym sama się kierowałam przy zakupie – nie chciałam thermo ani innego speedcooka bo ja wolę gotować w garnkach na piecu; chciałam za to porządny blender, który nie spali mi się po minucie blendowania fasoli na smalec ;) I który zmieli orzechy na mleko bez większych resztek, sezam na chałwę czy hummus, mak do masy makowej, no i taką kaszę czy inne ziarno orkiszu na mąkę. O super szybkich szejkach nie wspominając :) Też mi się wydawało, że to "tyle pieniędzy" ale tak się uparłam, żeby go mieć, że i okazja się pojawiła kilkaset złotych tańsza i pieniądze się znalazły… Więc – UPIERAJ SIĘ! Wszystko jest w głowie… ;) Ściskam!
a nie ma w przepisie słodu?
W oryginalnym jest, 100-150 ml cukru; w moim nie ma bo w zupełności wystarcza mi słodycz rodzynek/żurawiny, jabłek i cukrowej "skórki" na górze; oczywiście kto chce może sobie jakiś słód dodać :) Ja już prawie wszystko robię bez cukru a jedynie posypuję lekko po wierzchu przed pieczeniem albo cukrem pudrem po pieczeniu i to nam w zupełności wystarcza, kwestia przyzwyczajenia/odzwyczajenia od cukru…
Właśnie piekę ale dodałam więcej płynów ponieważ ciasto było bardzo suche.
To dziwne, bo nigdy takie nie jest; ja już sama dałam 100ml mleka więcej, niż w oryginalnym przepisie. Wiadomo, lejące to nie będzie, ale suche też nie powinno być…