Święta, święta i po świętach…
Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach…
No właśnie – MAKÓWKI – obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych domach robiona w różny sposób.
Ja swoje pierwsze zrobiłam zupełnie nie-tradycyjnie (znalazłam wspaniały przepis w jakiejś książce kucharskiej) i było to wyjątkowo udane wyłamanie się ;) Ani moja Mama, ani Teściowa, ani żadna Babcia nie robiła TAKICH makówek, a różnym gościom posmakowały tak, że zaczęli brać ode mnie przepis. Co roku robiłam od razu podwójną porcję a potem jeszcze raz na Nowy Rok i właściwie była to dla nas główna słodycz do kawy na ten świąteczny okres…
Aż przyszedł do nas weganizm. I co, co z makówkami??! Podstawowe składniki w tym przepisie – oprócz maku rzecz jasna – to śmietanka tortowa 36% i bułka mleczna…
W tamtym roku jeszcze się złamałam i zrobiłam oryginalne, natomiast w te święta już nie było takiej opcji, więc – postanowiłam ten boski przepis zweganizować.
I wiece co? Jak zwykle – weganizm jest prosty! :) Makówki wyszły wspaniałe i dzielę się koniecznie, żebyście zdążyli jeszcze spróbować – na Nowy Rok :)

Podaję przepis od razu na podwójną porcję, kto chce może zrobić pojedynczą ale będzie żałować!
Składniki:
– mak – 40 dkg
– migdały – 20 dkg
– cukier puder – 10 dkg
– laska wanilii – 2 sztuki
– do wyprodukowania śmietanki: nerkowce – 30 dkg
– zamiast bułki mlecznej: bagietka – 40 dkg
– kokos do ozdoby
I teraz tak. Najlepiej zacząć od ugotowania maku. ZMIELONY mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy jakieś pół godzinki do 40 minut, potem wykładamy na sito i zostawiamy, żeby go porządnie odsączyć.
W tzw. międzyczasie szykujemy migdały czyli zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilkę i jeszcze gorące szybko wypstrykujemy ze skórek (jak zdążą ostygnąć to znowu trudno je obrać).
W tym samym międzyczasie ;) zalewamy wrzątkiem nerkowce i zostawiamy na jakieś pół godzinki, żeby napęczniały.
Ok, mak odsączony, migdały obrane, więc teraz mielimy mak z migdałami 3 razy i mieszamy porządnie z połową cukru pudru. I masa makowa gotowa :)
Dla szczęśliwych posiadaczy Vitamixa – wystarczy wrzucić wszystko do blendera, turbo 30 sekund plus kilka ruchów popychaczem i już :)
Gorzej z wyciąganiem masy z dna ale to co zostanie polecam zalać mlekiem roślinnym pół litra, dodać 2 banany, zmiksować i mamy przepysznego świątecznego szejka :)
Bułkę kroimy w drobne kosteczki. Jeszcze tylko śmietanka i prawie koniec pracy…
Namoczone nerkowce odsączamy i produkujemy wegańską śmietankę tortową w taki sam sposób jak mleko z nerkowców, tyle że orzechów jest więcej a dodajemy znacznie mniej wody, tak żeby wyszło 600 ml gęstej śmietanki.
Gotową śmietankę blendujemy z drugą połową cukru pudru i WANILIĄ – Vitamix pomieli całość, w innym przypadku trzeba laskę przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka a łodyżkę zetrzeć na drobnej tarce – i teraz już wszystkie komponenty wystarczy odpowiednio połączyć :)
(Nawiasem mówiąc – taka śmietanka smakuje jak pewne lody na „M”, następnym razem spróbuję ją zamrozić…)
Do miski układamy kolejno:
– warstwę pokrojonej bułki, którą polewamy śmietanką, dobrze ją rozprowadzając
– warstwę masy makowej
– warstwę bułki
– śmietankę
– mak
– i jeszcze raz tak samo
– i na górę kołderka z wiórków kokosowych
– i na kilka godzin do lodówki
– i nie możemy się doczekać, żeby do michy tej się dobrać :)
Ważna uwaga – NIE OSZCZĘDZAJCIE NA WANILII – nie zamieniajcie jej na cukier wanilinowy czy jakieś aromaty czy cokolwiek innego, ponieważ boskość smaku tkwi w tym szczególe, wierzajcie mi!
I jeszcze – nie dodajemy kokosu między warstwami, ani rodzynek ani żadnych innych bakalii do masy makowej itp. bo PRZESADA ZABIJA PRAWDZIWY SMAK a tutaj smakiem jest właśnie mak z migdałami i słodką śmietanką waniliową.
Próbujcie, kosztujcie i dzielcie się wrażeniami, my jesteśmy w tym smaku zakochani!
Przy okazji prawdopodobnie ostatniego wpisu w tym roku:
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU
DLA WAS WSZYSTKICH!
DLA WAS WSZYSTKICH!
Dziękuję, że jesteście, że czytacie, komentujecie i proszę:
bądźcie nadal bo z Wami ten blog ma sens…
bądźcie nadal bo z Wami ten blog ma sens…
Do zobaczenia w styczniu! :)
Ile wody dodajemy do nerkowców?
Tyle, żeby nerkowce były całe przykryte wodą
Przepis zapowiada się super! Muszę koniecznie zrobić w tym roku. Mam tylko jedno pytanie – czy można bułkę zastąpić czymś bezglutenowym? Jeśli tak, to czym? Ja się na tym kompletnie nie znam, ale jedna osoba w rodzinie choruje i chciałabym, żeby też mogła zjeść…
Dziękuję, naprawdę warto je zrobić :) Może wystarczy kupić bezglutenowe bułki albo upiec samodzielnie? Jest dość sporo bezglutenowych blogów, myślę, że na hasło „bezglutenowe bułki” znajdzie się sporo podpowiedzi.
Witaj,
chcę zrobić w vitamixie lody waniliowe. Czy mogę dać całą laskę wanilii? Lody miksuję tylko 30sekund i nie wiem czy to wystarczy aby wydobył się aromat. W większości przepisów każą wanilię gotować.
Piszę tutaj bo nie znalazłam innej możliwości kontaktu. Liczę na pomoc :)
Pozdrawiam,
Witam :) Tak jak napisałam, nerkowcow śmietanka zmiksowana z wanilią smakowała jak lody waniliowe, więc moim zdaniem to spokojnie wystarczy. Nawet jak nie miałam Vitamixa i robiłam te makówki w wersji tradycyjnej, też blendowałam tylko surową wanilię i smak był naprawdę waniliowy, tak że nie wiedzę potrzeby gotowania :)
Chowam przepis na przyszłe święta :)
Ile kosztuje Twój Vitamix?
:)
Super :) Choć możesz jeszcze wypróbować je w Nowy Rok ;)
Mój Vitek ok. 2600zł ale wart jest każdej złotówki, naprawdę. Pomijając to jak wiele rzeczy można zrobić szybciej, to ile W OGÓLE można samemu zrobić; naprawdę niewiele rzeczy kupuję gotowych w tej chwili… No tak zmielonego maku jeszcze nie miałam, jak żyję :))