[ Wegańskie ciasta i desery ]

SZYBKIE MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI

To muffinki na godzinę – 10 minut przygotowań, 30 minut pieczenia, 10 minut studzenia, 10 minut pożerania jeszcze ciepłych.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki (pszennej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru (brązowego trzcinowego),
  • 1/3 szklanki oleju (kokosowego oczyszczonego),
  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • śliwki węgierki – 6 sztuk,
  • łyżeczka cukru + pół łyżeczki cynamonu + cukier puder do posypania.

JAK ZROBIĆ

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni (zwykłe pieczenie),
  • w misce wymieszać suche składniki,
  • w kubku wymieszać olej z wodą,
  • przelać płyn z kubka do miski z mąką i cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać wszystko razem,
  • rozłożyć ciasto do formy na muffinki,
  • umyte śliwki w skórkach pokroić na ćwiartki, w każdą przyszłą muffinkę wcisnąć po 2 kawałki,
  • posypać wszystko delikatnie mieszanką cukru z cynamonem,
  • wstawić do piekarnika, piec około 30 minut, po wyjęciu przestudzić i posypać lekko cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. wyszły przepyszne! zrobiłam je z mąką pełnoziarnistą :-) dziękuję bardzo za przepis!

    1. Bardzo się cieszę i dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *