To muffinki na godzinę – 10 minut przygotowań, 30 minut pieczenia, 10 minut studzenia, 10 minut pożerania jeszcze ciepłych.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki (pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru (brązowego trzcinowego),
- 1/3 szklanki oleju (kokosowego oczyszczonego),
- 2/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- śliwki węgierki – 6 sztuk,
- łyżeczka cukru + pół łyżeczki cynamonu + cukier puder do posypania.
JAK ZROBIĆ
- Nastawić piekarnik na 180 stopni (zwykłe pieczenie),
- w misce wymieszać suche składniki,
- w kubku wymieszać olej z wodą,
- przelać płyn z kubka do miski z mąką i cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać wszystko razem,
- rozłożyć ciasto do formy na muffinki,
- umyte śliwki w skórkach pokroić na ćwiartki, w każdą przyszłą muffinkę wcisnąć po 2 kawałki,
- posypać wszystko delikatnie mieszanką cukru z cynamonem,
- wstawić do piekarnika, piec około 30 minut, po wyjęciu przestudzić i posypać lekko cukrem pudrem.
wyszły przepyszne! zrobiłam je z mąką pełnoziarnistą :-) dziękuję bardzo za przepis!
Bardzo się cieszę i dziękuję!