Ta pyszna, lekko chrupiąca sałatka przygotowana jest tylko z 2 składników, ewentualnie 3, jeśli nie gardzicie koperkiem lub natką pietruszki. Podawałam ją ostatnio kilka razy różnym ludziom, których zaskoczyła dobrym smakiem, wynikającym z połączenia tych 2 warzyw. Zasmakowała nawet osobom, które deklarowały, że nie lubią cukinii, a w tej formie wyraźnie przypadła im do gustu. Większość podkreślała, że nie pomyślałaby o połączeniu cukinii z ogórkiem małosolnym, dlatego postanowiłam, że warto podać tu ten sposób, bo takie proste opcje często wychodzą pysznie, a nie dla wszystkich są oczywiste. Potrzebujemy ok. 30 minut, aby w pełni cieszyć się smakiem sałatki, ale warto poczekać, naprawdę :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
- 1 mała cukinia,
- 2 dobre ogórki małosolne lub kiszone (lub więcej, jeśli ogórki są nieduże albo cukinia większa, objętościowo powinno być mniej więcej tyle samo cukinii i ogórków),
- koperek lub ewentualnie natka pietruszki,
- pół godzinki wolnego czasu.
JAK ZROBIĆ
- Cukinię obrać ze skórki (lub nie, jeśli jest delikatna i ładna), pokroić w ćwierć-plasterki, wrzucić do miski. UWAGA – sprawdźcie przy krojeniu, czy cukinia nie jest gorzka! Jeśli tak się zdarzy, użyjcie innej, a tę wyrzućcie, bo do jedzenia się nie nadaje.
- Ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać do cukinii i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić na pół godzinki.
- Bezpośrednio przed jedzeniem dołożyć posiekany koperek (pasuje wspaniale) lub natkę pietruszki, jeśli wolicie, ale jeśli nie dodacie nic, też będzie ok.
- Nie ma potrzeby dodawać żadnych przypraw, soku z cytryny, itp., pod wpływem ogórków kiszonych cukinia lekko mięknie, wilgotnieje i przejmuje delikatnie kiszony smak, co w całości wychodzi naprawdę dobrze, spróbujcie koniecznie :)
Prosta, smaczna i zdrowa :) To pokazuje, że aby jeść zdrowo nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni ;)