
Przepis:
– kostkę wegańskiej margaryny Alsan ucieramy z
– 2 szklankami mąki pszennej, podlewamy
– 0,5 szklanki piwa, zagniatamy kulę ciasta.
Kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut (lub zamrażalnika na jakieś 15), po czym wyciągamy ciasto, wałkujemy na blacie oprószonym mąką, wykrawamy kwadraty, nakładamy na nie po pół małej łyżeczki powideł śliwkowych, zawijamy rożki, układamy na blaszce przesmarowanej tłuszczem, pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem, jemy jeden za drugim, aż talerz jest pusty :D
Miłych i smakowitych wegańskich imprez sylwestrowych i do zobaczenia w nowym roku kochani :))
To będzie chyba idealny wypiek dla moich sceptycznie nastawionych na weganizm Brytyjczyków. 😉
Nie znam nikogo, komu nie smakują te ciasteczka, więc jest szansa :)
czym moge zastąpić piwo? bo chciałabym to upiec mojemu rocznemu alergikowi :)
Bez problemu można użyć piwa, pół szklanki na taką ilość ciastek to naprawdę niewiele, w smaku piwa nie da się wyczuć, a jeśli chodzi o alkohol, pod wpływem temperatury w czasie pieczenia z jego „procentów” nie zostaje naprawdę nic, tak że bez obaw! Chyba że ma alergię na składniki piwa? Na jakie?
moja mama robi ciastka ktore wygladają jak twoje, ale zupelnie inny przepis.. bo drozdze ze smalcem na smietanie :D :P i nazywają się "dzidziusie" :)
super ciasteczka :)