[ Wegańskie zupy ]

ZUPA FASOLOWA W STYLU WŁOSKIM

Dzisiaj szybki wpis o zupie.
Szybkiej oczywiście :)

2 lata temu na blogu pokazywałam 2 ekspresowe zupy pomidorowe, w tym jedną z fasolą właśnie.

Tamta była bardziej tradycyjna smakowo, fasola + majeranek, i taką właśnie najczęściej robię, pomidorową lub białą, ale w ten deseń.

Dziś mamy fasolówkę bardziej w stylu włoskim, pomidory + czosnek + bazylia, 
i kolejny raz przekonuję się, że te smaki są jednak bliższe mojemu sercu…

A więc:

fasolę ugotowaną przy okazji gotowania fasoli na smalec wrzucamy do garnka,

– zalewamy litrem soku pomidorowego 100%,

– włączamy średni ogień pod garnkiem,

– dodajemy przyprawy – u mnie dziś były to: 
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, pół łyżeczki pieprzu, 2 świeżo wyciśnięte ząbki czosnku, kopiasta łyżeczka suszonej bazylii; kto potrzebuje, dosala, 

– dodajemy olej,

– podgrzewamy całość chwilę,

– nalewamy na talerze, jemy.

Całość zajmuje nie więcej, niż 10 minut, od wrzucenia fasoli do garnka do gorącej zupy na talerzu, a smak… spróbujcie sami :) SMACZNEGO!

Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *