[ Wegańskie ciasta i desery ][ Współpraca - wpisy na zamówienie ]

DROŻDŻOWE BABECZKI KWIATKI FASZEROWANE OWOCAMI – BEZGLUTENOWE PRZEPISY SCHAR

Bezglutenowe wypieki nie są moją domeną, jednak coraz więcej osób prosi o takie opcje na moim blogu. Kombinowanie z samodzielnym mieszaniem mąk bezglutenowych zdecydowanie nie leży w kręgu moich zainteresowań, dlatego z chęcią kontynuuję współpracę z firmą Schar, która w tym roku wprowadziła na rynek nowe, zdecydowanie lepsze od starszych wersji, produkty, w tym MIX B – BREAD-MIX czyli idealną mieszankę do pieczenia wszystkich rodzajów chleba i ciasta drożdżowego.

 

Składniki tej mieszanki to: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, włókno roślinne (psyllium, bambus), mąka ryżowa pełnoziarnista 3,8%, mąka z soczewicy 3,6%, dekstroza, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól.

Hydroksypropylometyloceluloza (inaczej E464) to organiczny związek chemiczny, pochodna celulozy, zagęstnik, emulgator, stabilizator, składnik uznany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Dekstroza to cukier prosty, pochodna glukozy. Pozostałe składniki chyba nie brzmią tajemniczo, więc, jak widać, skład mieszanki jest naprawdę przyjazny.

Przygotowując ten przepis chciałam uzyskać coś w rodzaju jagodzianek, jednak z pominięciem procesu zlepiania, formowania i wyrastania bułek. Dla lubiących jagodzianki polecam wersję z jagodami a kto nie przepada za tymi owocami aż tak bardzo może z powodzeniem zastąpić je np. morelami, na które sezon przypada w tym samym czasie. Chcąc skorzystać z owoców sezonowych w kolejnych miesiącach można użyć np. malin, świeżej żurawiny, śliwek, borówek, nektarynek, brzoskwiń, jabłek, gruszek.

Przepis nie wymaga dużej ilości mąki, na 12 sztuk dużych babeczek trzeba zużyć tylko 200 g mixu.

SKŁADNIKI NA CIASTO (na 12 faszerowanych babeczek):

  • 200 g mąki do wypieków drożdżowych/bezglutenowej mieszanki MIX B – BREAD-MIX Schar (z tej ilości odsypać 150 g a resztę zostawić do podsypywania ciasta w końcowej fazie wyrabiania),
  • dodatkowe 2 łyżeczki mąki do zaczynu drożdżowego,
  • 25 g cukru trzcinowego nierafinowanego + 1 łyżeczka do zaczynu drożdżowego,
  • 25 ml oleju (ok. 2,5 dużej łyżki),
  • 150 ml napoju sojowo-ryżowego lub sojowego,
  • 12,5 g drożdży świeżych (1/8 kostki),
  • szczypta soli,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki kurkumy dla koloru.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 300 g jagód lub 300 g moreli (6 średnich sztuk) lub innych, świeżych owoców,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego + w przypadku moreli lub śliwek, jabłek, gruszek dodatkowo 1 łyżka cynamonu.

JAK ZROBIĆ

  • Zacząć od przygotowania zaczynu drożdżowego. Drożdże rozetrzeć w misce z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżeczki mąki i 50 ml letniego napoju roślinnego, wymieszać i odstawić na 30 minut.
  • Umyć owoce i wyłożyć je na sicie do porządnego odsączenia.
  • Kiedy zaczyn jest już gotowy, do czystej miski przesiać mąkę (150 g), dodać kurkumę, sól i cukier, dokładnie wymieszać.
  • Dodać zaczyn drożdżowy, lekko zamieszać, wlać resztę mleka, wymieszać do połączenia składników, stopniowo dodawać olej i wyrabiać ciasto łyżką, odstawić na ok. 30 minut.
  • Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto podsypując pozostałą mąką (50 g), najlepiej łyżką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.

WERSJA 1

  • Gotowe ciasto podzielić na 12 części.
  • Z każdej części uformować kulkę, którą następnie należy rozpłaszczyć na dłoni na placek i takimi plackami wykładać formy na babeczki.
  • Przygotować owoce. Z jagodami/borówkami nie trzeba robić nic, morele i inne większe pokroić w drobne kostki. Owoce zasypać cukrem i opcjonalnie cynamonem, wymieszać.
  • Do każdej foremki wylepionej ciastem nałożyć 2,5 łyżki owoców i „zamknąć” babeczkę zawijając brzegi ciasta lekko do środka. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

  

 

WERSJA 2

  • Gotowe ciasto podzielić na 3 części.
  • 1 część rozwałkować na blacie na grubość 0,5 cm i wykroić foremką 12 „pokrywek”  w kształcie kwiatków czy innym.
  • Skrawki ciasta dodać po równo do każdej z pozostałych 2 części i każdą z nich podzielić na 6 kawałków, z których następnie, jak wyżej, formować kulki, rozpłaszczać na placki i wykładać formy na babeczki.
  • Przygotować owoce jak wyżej – morele lub inne większe pokroić w drobne kostki, zasypać owoce cukrem i opcjonalnie cynamonem, wymieszać.
  • Do każdej ciastowej foremki nałożyć 2 łyżki owoców i przykryć wykrojoną z ciasta „pokrywką”
  • Resztę owoców rozłożyć mniej więcej równo na wierzch babeczek i zacząć rozgrzewać piekarnik (180 stopni).

 

 

  • Do nagrzanego piekarnika włożyć nafaszerowane babeczki, piec 40 minut.
  • Upieczone babeczki wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Tags: , , , ,

Wszystko jest w głowie

1 Comment

  1. Kiedy dowiedziałam się, że moja córka nie może jeść glutenu załamałam się. Wiedziałam, że nasz kulinarny świat stanie do góry nogami a nasze przyzwyczajenia i ulubione potrawy pójdą w niepamięć. Obleciał mnie i męża strach przed niewiedzą o diecie bezglutenowej. Bardzo się jednak cieszę, że o glutenie stało się tak „głośno” bo dzięki temu nauczyliśmy się funkcjonować i dzięki takim wpisom jak ten odnajdujemy nowe przepisy i nowe smaki. Przepis kradnę do mojego bezglutenowego przepiśnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *