To ciasto bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ale najlepiej smakuje po spędzeniu około doby w lodówce, więc jeśli planujecie jeść je np. w sobotę, zabierzcie się za nie już w piątek. W niedzielę będzie już całkiem boskie, dobrze zimne, tęgie i nasycone smakiem, a w poniedziałek – cóż, w poniedziałek zostaną Wam co najwyżej wspomnienia po niedzielnych okruszkach…
Budyń jest z torebki, galaretka również (bez żelatyny!). Oczywiście można zarówno budyń, jak i galaretkę przygotować samodzielnie od podstaw, jednak ten wpis ma na celu m.in. przypomnienie, że „wegańskie” nie musi być równoznaczne ze „zrobione samemu”, a taką tendencję widzę ostatnio w wegańskich „internetach”. Pamiętajmy, że nie wszyscy mają czas na robienie wszystkiego samemu z tej przysłowiowej już fasoli, można nie mieć w domu potrzebnych składników, można nie mieć chęci na babranie się z każdą składową potrawy z osobna. Jeśli istnieją gotowe, wegańskie alternatywy dla znanych półproduktów niewegańskich, czemu z nich nie skorzystać, jeśli ktoś po prostu tak woli?
Dlatego przedstawiam Wam ciasto z wegańską galaretką z torebki, którą można kupić w tzw. normalnym sklepie (Delecta, dostępna w smakach truskawka-malina oraz cytryna-limonka) i w normalnej cenie, i która do tego wychodzi ładna przejrzysta i co też istotne, można ją łączyć nawet z takimi owocami, jak kiwi czy ananas, które to owoce tradycyjne galaretki rozpuszczają.
Budyń przygotowuję na naturalnie słodkim napoju sojowo-ryżowym bez cukru, dosypując samego cukru wg przepisu na opakowaniu (30 g).
CIASTO – SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- szklanka napoju sojowo-ryżowego lub sojowego bez cukru,
- sok z połówki cytryny.
- Jeśli lubicie ciasto waniliowe, dodajcie jeszcze wanilię.
- Jeśli chcecie, żeby ciasto miało lekko żółtawy kolor, dodajcie odrobinę kurkumy.
CIASTO – JAK ZROBIĆ
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, przełożyć do formy okrągłej lub kwadratowej.
- Piec w 180 stopniach 35 minut lub ciut dłużej, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić, wyjąć z formy, ściąć wierzch.
- Ścięty wierzch połamać na małe kawałki do miski, a samo ciasto włożyć z powrotem do formy.
MASA BUDYNIOWO-CIASTECZKOWA
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (45g),
- 2 łyżki cukru (30g),
- 500 ml napoju sojowo-ryżowego lub sojowego bez cukru.
- Ugotować budyń, przelać do miski z pokruszonym ciastem, wymieszać, przestudzić.
- Kiedy budyń przestanie być gorący, wyłożyć masę na ciasto w formie, formę włożyć do lodówki.
GALARETKA
- 2 opakowania galaretki bez żelatyny o smaku truskawkowym,
- 2 x 350 ml wrzącej wody.
- Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestudzenia, żeby nie wylewać gorącej na ciasto.
TRUSKAWKI
- 8-10 sztuk dużych truskawek.
- Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pociąć na ćwiartki.
DOKOŃCZENIE CIASTA
- Wyjąć ciasto z lodówki, na budyniu ułożyć truskawki, lekko dociskając.
- Na truskawki wylać przestudzoną, delikatnie tężejącą galaretkę, przykryć formę folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Jak wspomniałam wyżej, ciasto najlepsze jest po kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu godzinach chłodzenia, ale na pewno warto tyle czekać ;)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA – 1 z 20 kawałków ciasta dostarcza:
Zrobiłam z mlekiem owsianymi, wyszedł zakalec :(
Dzień dobry chciałabym zapytać w jaki sposób gotuję budyń? Bo chyba nie na mleku?
Dzień dobry 🙂 Owszem, na mleku, tyle że roślinnym. Polecam sojowe waniliowe albo migdałowe, ryżowe też dobre, choć nadaje się oczywiście każde
Najlepsze wegańskie ciasto na zimno.
Pierwszy placek nie wyszedł, to drugi zrobiłam wolniej: tzn. Mleko wymieszałam z sokiem z cytryny, następnie z mokrymi składnikami, suche osobno i razem wszystko połączyłam do jednolitej masy. Pyszny pomysł.
Witam, chciałam zapytać co może być przyczyną tego, że ciasto nie urosło.
Zamiana mleka z sojowego na owsiane może być przyczyną?