[ Wegańskie ciasta i desery ]

WEGAŃSKIE PĄCZKI Z MAKIEM I MIGDAŁAMI

Pączki na blogu już są, pieczone, razem z patentem na sklejanie (tutaj: https://www.wszystkojestwglowie.pl/weganskie-paczki-pieczone-patent-na/) i nie zamierzałam dodawać więcej wpisów w tym temacie ale…

Zatęskniło mi się za pączkami mojej babci, z makiem. Taki ciepły pączek z makiem w środku to po prostu niebo w gębie, do tego czarna kawa, następny pączek i nie trzeba nic więcej. Nie wiem jak babcia robiła nadzienie, na pewno bez migdałów, które dodałam do masy ja. Mój farsz młodsze dziecię wyjadało mi łyżką z miski, więc jeśli lubicie mak to wiecie, że to idealna opcja dla Was.

Przypominam najpierw przepis na same pączki, żeby nikt nie musiał złościć się, że trzeba skakać po blogu tu i tam.

SKŁADNIKI

  • 50 gramów drożdży,
  • 1,5 szklanki letniego mleka roślinnego lub wody (ok. 300 ml),
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • 0,5 kg mąki,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki oleju.

JAK ZROBIĆ

  • Najpierw mieszamy drożdże z mlekiem/wodą i cukrem, odstawiamy na bok, żeby zaczęły pracować,
  • mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, wlewamy olej i drożdże,
  • wyrabiamy najpierw łyżką, a potem rękami elastyczne ciasto, starając się nie za dużo podsypywać mąką,
  • gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło (około pół godziny).
  • Wyrośnięte ciasto ponownie porządnie wyrabiamy, dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy partiami na oprószonym mąką blacie,
  • na połowie powierzchni rozwałkowanego ciasta zaznaczamy szklanką kółka, w środku których układamy farsz, przykrywamy to wszystko drugą połową ciasta (składając je na pół) i wykrawamy tą samą szklanką gotowe, sklejone pączki.
  • Jeśli chcemy pączki upiec, najlepiej jeszcze przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia przed pieczeniem, piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10-15 minut.
  • Jeśli chcemy pączki smażyć, wrzucamy je do rozgrzanego oleju, po chwili przewracamy na drugą stronę i odpowiednio zarumienione wyciągamy na bok do odsączenia z tłuszczu.

Teraz główny powód dzisiejszego wpisu o pączkach czyli masa makowo-migdałowa.

 

SKŁADNIKI

  • 250 gramów maku,
  • 250 gramów migdałów,
  • 100 gramów cukru pudru,
  • opcjonalnie wanilia.

JAK ZROBIĆ

  • Zacząć od zalania migdałów wrzątkiem, aby łatwo obrać je ze skórek,
  • mak zmielić, zalać również wrzątkiem, ugotować na małym ogniu (około 30 minut), przełożyć na sito i zostawić do odsączenia,
  • obrane migdały zmielić razem z cukrem,
  • odsączony mak wymieszać ze zmielonymi migdałami, można dodać wanilię ale nie jest to niezbędne.

 

Gotowa masa nie jest sucha ale nie ma w niej płynu, dlatego nie ma mowy, żeby cokolwiek wypływało z pączków, bez znaczenia czy pieczonych, czy smażonych, polecam Wam gorąco.

P.s. Na samej górze strony pączki smażone, na dole pieczone.

 

Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

4 Comments

  1. Pyszniutkie! (Zrobiłam pieczone i smażone).
    Pieczone wyszły odrobinę za suche, więc posmarowałam je powidłami śliwkowymi- w takiej formie są doskonałe :)

    Tylko teraz wszyscy w pracy poobrażali się, że nie przyniosłam ich więcej ;)

    1. Nawet nie wiedzieli, że są wegańskie! ;D

      1. Super!

    2. Cieszę się bardzo, dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *