Pączki na blogu już są, pieczone, razem z patentem na sklejanie (tutaj: https://www.wszystkojestwglowie.pl/weganskie-paczki-pieczone-patent-na/) i nie zamierzałam dodawać więcej wpisów w tym temacie ale…
Zatęskniło mi się za pączkami mojej babci, z makiem. Taki ciepły pączek z makiem w środku to po prostu niebo w gębie, do tego czarna kawa, następny pączek i nie trzeba nic więcej. Nie wiem jak babcia robiła nadzienie, na pewno bez migdałów, które dodałam do masy ja. Mój farsz młodsze dziecię wyjadało mi łyżką z miski, więc jeśli lubicie mak to wiecie, że to idealna opcja dla Was.
Przypominam najpierw przepis na same pączki, żeby nikt nie musiał złościć się, że trzeba skakać po blogu tu i tam.
SKŁADNIKI
- 50 gramów drożdży,
- 1,5 szklanki letniego mleka roślinnego lub wody (ok. 300 ml),
- 1-2 łyżeczki cukru,
- 0,5 kg mąki,
- szczypta soli,
- pół szklanki oleju.
JAK ZROBIĆ
- Najpierw mieszamy drożdże z mlekiem/wodą i cukrem, odstawiamy na bok, żeby zaczęły pracować,
- mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, wlewamy olej i drożdże,
- wyrabiamy najpierw łyżką, a potem rękami elastyczne ciasto, starając się nie za dużo podsypywać mąką,
- gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło (około pół godziny).
- Wyrośnięte ciasto ponownie porządnie wyrabiamy, dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy partiami na oprószonym mąką blacie,
- na połowie powierzchni rozwałkowanego ciasta zaznaczamy szklanką kółka, w środku których układamy farsz, przykrywamy to wszystko drugą połową ciasta (składając je na pół) i wykrawamy tą samą szklanką gotowe, sklejone pączki.
- Jeśli chcemy pączki upiec, najlepiej jeszcze przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia przed pieczeniem, piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10-15 minut.
- Jeśli chcemy pączki smażyć, wrzucamy je do rozgrzanego oleju, po chwili przewracamy na drugą stronę i odpowiednio zarumienione wyciągamy na bok do odsączenia z tłuszczu.
Teraz główny powód dzisiejszego wpisu o pączkach czyli masa makowo-migdałowa.
SKŁADNIKI
- 250 gramów maku,
- 250 gramów migdałów,
- 100 gramów cukru pudru,
- opcjonalnie wanilia.
JAK ZROBIĆ
- Zacząć od zalania migdałów wrzątkiem, aby łatwo obrać je ze skórek,
- mak zmielić, zalać również wrzątkiem, ugotować na małym ogniu (około 30 minut), przełożyć na sito i zostawić do odsączenia,
- obrane migdały zmielić razem z cukrem,
- odsączony mak wymieszać ze zmielonymi migdałami, można dodać wanilię ale nie jest to niezbędne.
Gotowa masa nie jest sucha ale nie ma w niej płynu, dlatego nie ma mowy, żeby cokolwiek wypływało z pączków, bez znaczenia czy pieczonych, czy smażonych, polecam Wam gorąco.
P.s. Na samej górze strony pączki smażone, na dole pieczone.
Pyszniutkie! (Zrobiłam pieczone i smażone).
Pieczone wyszły odrobinę za suche, więc posmarowałam je powidłami śliwkowymi- w takiej formie są doskonałe :)
Tylko teraz wszyscy w pracy poobrażali się, że nie przyniosłam ich więcej ;)
Nawet nie wiedzieli, że są wegańskie! ;D
Super!
Cieszę się bardzo, dziękuję :)