[ Zupy i zupy-kremy ]

ZUPA Z WOKA WIELOWARZYWNA. Wg 5 przemian.

img_8335

Tę zupę miałam pokazać już miesiąc temu ale nic się nie stało, bo to zupa w zasadzie na cały rok.

Polskie warzywa z chińskiego woka z indyjskimi przyprawami – jak brzmi? Mniejsza o to, ważne, że smakuje, że pasuje w każdym czasie i jak zwykle, jest łatwa do zrobienia.

SKŁADNIKI:

  • Ziemniaki i marchew – po kilka sztuk, np. po 4,
  • pół kalafiora, 1 duża cebula,
  • fasolka szparagowa zielona albo brokuł,
  • natka pietruszki lub selera,
  • przyprawy: pieprz, sól, mieszanka curry,
  • no i trochę oleju, wiadomo, kokosowego bez zapachu :)

img_8329

JAK ZROBIĆ:

  • W woku rozgrzać łyżkę oleju i na początek wrzucić do niego ziemniaki obrane i pokrojone w plastry oraz marchewkę w talarki, wymieszać (Ogień + Ziemia),
  • dodać fasolkę szparagową, wymieszać (dalej Ziemia),
  • dodać kawałki kalafiora, wymieszać, dołożyć cebulę pokrojoną w krążki, posypać wszystko pieprzem, wymieszać (Metal),
  • dodać łyżeczkę albo dwie curry (M), wymieszać,
  • teraz, kiedy warzywa są już krótko przesmażone, dolać wodę, mniej więcej do linii warzyw i ewentualnie posolić, ale tylko trochę, bo sól jest już w curry (Woda),
  • dołożyć natkę, przykryć pokrywką i chwilę wszystko razem przegotować (Drzewo).

W zimne dni, jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej rozgrzewająca, można zakończyć gotowanie z dodatkiem kurkumy (znowu Ogień).

Jeśli zostanie Wam warzyw, wystarczy ugotować do nich ryżu i dojeść na kolację albo zabrać następnego dnia do pracy. Dobrze będzie pasować też kasza pęczak, kasza gryczana (cieplejsza niż ryż czy jęczmień) lub kasza jaglana (neutralna).

W razie pytań piszcie, pozdrowienia i smacznego!

img_8336

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. uwielbiam zupy z dużymi kawałkami warzyw :) pyszny przepis

    1. Ja też! dziękuję bardzo i smacznego :)

Send a Comment to Sarna Cancel Reply

Your email address will not be published.