[ Zupy i zupy-kremy ]

ZUPA Z WOKA Z PIECZONEJ DYNI Z ZIEMNIAKAMI

img_0033

Drugi raz w życiu zakochana w woku robię w nim ostatnio większość jedzenia. Pora sprzyja, bo zimno, więc na surowe dania mniej chęci jakoś…

Zup dyniowych w sieci już zatrzęsienie, u mnie też jest kilka, więc nie zakładałam kolejnego przepisu z nią. Jednak wczoraj popełniłam taką zupkę z dynią, że odzyskałam straconą w tym sezonie chęć do gotowania jej… Absolutnie nie jest słodka, nie jest z mlekiem kokosowym ani żadnym innym, nie jest też z imbirem, jest za to z ziemniaczkami i ziołami, zupełnie inny smak.

Dynię upiekłam sobie już wcześniej, za jednym zamachem piekąc buraki w folii, dlatego sprawa była uproszczona. Jeśli jednak musicie dopiero to zrobić, a być może pierwszy raz w życiu i nie wiecie jak, podpowiedź znajdziecie w jednym z moich postów na facebooku, dokładnie tutaj: https://www.facebook.com/weganskiblogwszystkojestwglowie/photos/a.342082892665011.1073741828.334567276749906/434447813428518/?type=3&theater dynia i jeszcze buraki tutaj: https://www.facebook.com/weganskiblogwszystkojestwglowie/photos/a.342082892665011.1073741828.334567276749906/434437090096257/?type=3&theater.

Z upieczonej dyni do tej zupy wykorzystałam 2 ćwiartki, oczyszczone z pestek i włókien oraz skórki (właściwie jednym ruchem wyrzucam pestki i większe włókna, a potem ściągam miąższ ze skóry łyżką prosto do blendera). Dynię blenduję z niewielką ilością wody, żeby dało się swobodnie przerzucić ją do woka.

Zupę z woka zaczynamy jak zwykle od roztopienia łyżki oleju kokosowego, na który rzucamy:

  • kilka ziemniaków pokrojonych w plastry, powiedzmy 6-8 sztuk średniej wielkości – ja dokładam je jeden po drugim, ciągle mieszając, czyli kroję jednego, wrzucam do woka, mieszam z olejem, szybko kroję drugiego, dorzucam do pierwszego, znowu dokładnie mieszam i tak do końca.
  • Przyprawiamy ziemniaki tak, jak do pieczenia w piekarniku: 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki w proszku, dokładnie mieszamy całe ziemniaki, następnie pół łyżeczki pieprzu, mieszamy, łyżeczka czosnku granulowanego, mieszamy, łyżeczka soli, mieszamy, 2 kopiaste łyżeczki ziół prowansalskich, mieszamy.

img_0015  img_0016

img_0018 img_0021

  • Ziemniaki są już pięknie oblepione przyprawami, więc teraz dodajemy trochę kurkumy i zalewamy ziemniaki zblendowaną upieczoną dynią. Dodajemy jeszcze łyżeczkę curry i mieszamy całość bardzo dokładnie. Po chwili zalewamy wszystko wodą w takiej ilości, żeby przykryła ziemniaki, przykrywamy pokrywką, zostawiamy na średnim ogniu.
  • Po około 15-20 minutach można sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie. Woda oczywiście odparowała, więc w woku w tym momencie mamy gęste danie do wyłożenia na płaski talerz (albo wpakowania do pojemnika na obiad do pracy) LUB koncentrat zupy – wystarczy dolać wody, wymieszać wszystko dokładnie i… można jeść. Mile widziana natka pietruszki na górę.

Nareszcie zupa z dynią, która nie ma słodkiego posmaku dyni. Jest ale jakby jej nie było, a jednak wiadomo, że bez niej to nie byłoby TO. Smacznego kochani!

img_0023

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.