[ Dania obiadowe ]

ZIEMNIAKI HASSELBACK PAPRYKOWE

Wrzuciłam ostatnio na fanpage nasze ziemniaczki w stylu Hasselback z papryką i pojawiły się oczywiście pytania, jak je zrobić, chociaż wydawałoby się, że już wszyscy znają je bardzo dobrze. Skoro jednak nie wszyscy i ciągle odpowiadam na pytania, jak kroić, jak doprawić, jak piec, itd., postanowiłam spisać to wszystko i podać za jednym zamachem tutaj, żebyście nie musieli szukać gdzie indziej. Zazwyczaj ziemniaki Hasselback robi się z ziołami, my lubimy z papryką i na takie przepis Wam podam. Oczywiście paprykę możecie zamienić na zioła czy cokolwiek, co wolicie.

SKŁADNIKI na 4 porcje, licząc po 4 ziemniaki na głowę

  • 16 średnich ziemniaków,
  • 8 dużych łyżek oleju (ja używam zawsze kokosowego oczyszczonego),
  • 4 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu.

JAK ZROBIĆ

  • Zacząć od nagrzania piekarnika na 220 stopni.
  • Ziemniaki wyszorować, osuszyć, wrzucić do garnka, polać 4 łyżkami oleju i posypać przyprawami, wymieszać wszystko porządnie, najlepiej rękami, żeby całe ziemniaki były dobrze tłuste i oblepione papryką.
  • Ziemniaki pociąć w prawie plastry, zostawiając końcówki niedocięte – można położyć ziemniaka na drewnianej łyżce, wtedy nóż będzie opierał się na jej brzegach, zanim przetnie ziemniaka do końca; można położyć go na desce, a do niej przyłożyć drugą deskę z wyższym brzegiem, na którym będzie opierał się nóż, zanim przetnie ziemniaka do końca; można po prostu panować nad ręką bez przykładania czegokolwiek – ważne, żeby pociąć ziemniaki w cienkie plastry, ale nie do końca, należy zostawić ok. 0,5 cm podstawę.
  • Pocięte ziemniaki układać na blaszce wysmarowanej olejem, zapełnioną blachę włożyć do piekarnika i zostawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie polać ziemniaki olejem (połową pozostałej porcji czyli 2 łyżkami) i zostawić na kolejne 15 minut. Po łącznie 30 minutach polać ziemniaki resztą oleju i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie ziemniaczki powinny być gotowe czyli chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, smakujące jak ziemniaki z ogniska.

EDYCJA 01.12.2017 Jeśli nie chcecie jeść ziemniaków ze skórkami, obierzcie je normalnie, dalej postępujcie tak samo, tylko piekarnik nastawcie na 250 stopni – wierzch ziemniaków spiecze się mocniej, dając imitację skórki zarówno w wyglądzie, jak i smaku, sprawdzone :)

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.