[ Wegańskie ciasta i desery ]

ZIELONE MUFFINKI KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ CHILLI

Z okazji

Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu
życzę wszystkim zielonym

dobrego i miłego dnia :)

Przy okazji  przypominam przepis na zielone muffinki: 


https://www.wszystkojestwglowie.pl/?p=100

i podpowiadam małe modyfikacje.

Wybrałam tym razem mleko kokosowe, żeby wzmocnić kokosowy smak.

Zamiast oleju płynnego dodałam do składników mokrych 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego, którego używam już w tej chwili dosłownie do wszystkiego, prócz sałatek.

Nie mając świeżego szpinaku użyłam jarmużu.

Co prawda kolor ciasta nie wyszedł tak pięknie soczyście zielony, jak przy szpinaku, ale jednak zielony.

Przed pieczeniem posypałam ciacha kawałkami czekolady z chilli i solą morską (ta czekolada nie bardzo mi smakuje sama ale do ciast sprawdza się rewelacyjnie) oraz obficie kokosem.

Upiekły się nieco ciemniejsze ale bardzo pyszne, zielone ciastka „bounty” z nutą chilli. Właśnie zajadam popijając kawką i polecam Wam, też sobie zróbcie :))

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

4 Comments

  1. Kolor mają genialny, nawet te mniej zielone ;)

    1. I naprawdę pyszne, właśnie wsunęłam 6 z 12 dużych :))

Skomentuj króliczku doświadczalny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *