[ Zupy i zupy-kremy ]

WIGILIJNA ZUPA PIECZARKOWA

Nasza zupa pieczarkowa na wigilijną kolację to zupa czysta, bez zabielania – taka była zawsze, nawet w przedwegańskich czasach. Wcześniej pieczarki smażyłam na maśle, teraz na dobrej jakości oleju kokosowym oczyszczonym, idealnie masło zastępującym. Nie wiem, jak to się dzieje, ale ta zupa gotowana w Wigilię smakuje zupełnie inaczej, niż w jakikolwiek inny dzień. Magia? :)

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 0,75 – 1 kg pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • olej kokosowy do smażenia.

JAK ZROBIĆ

  • Wstawić na ogień garnek do gotowania zupy (2,5 – 3 l wody),
  • obrać ziemniaki i pokroić je w drobną kostkę, wrzucić do gorącej wody,
  • obrać marchewkę i pokroić ja w talarki, dorzucić do ziemniaków,
  • dodać płaską łyżeczkę soli, przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 dużych łyżkach oleju, oprószyć lekko pieprzem,
  • pieczarki pokroić w cienkie plasterki (do wigilijnej zupy używam tylko kapeluszy), podsmażyć razem z cebulą, aż będą rumiane, posolić do smaku (płaska łyżeczka soli powinna wystarczyć).
  • Kiedy warzywa w garnku zmiękną, wyłączyć ogień pod zupą, dodać do niej pieczarki z patelni, zamieszać.
  • Nie dodawać żadnych przypraw do zup, sosu sojowego, itp. Nie zabielać. Nie psuć natką pietruszki ;) Najlepiej smakuje lekko odstana, dlatego gotując ją w Wigilię rano, zostawiam potem garnek na kuchni i wieczorem tylko przelewam do wazy zupę w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

 

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.