[ Różne różności ]

WEGE BURGERY WARZYWNO-STRĄCZKOWE

img_0293

Heloł!

Burgery popełniam rzadko ale jeśli już, to zawsze na kupionych bułkach hamburgerowych, więc mowa będzie wyłącznie o wsadzie, do zrobienia dość ekspresowo samemu (na końcu wpisu podam Wam skład bułek, które kupuję do robienia burgerów).

Jako że nie jestem zwolenniczką siedzenia pół dnia w kuchni, żeby potem coś w ciągu 15 minut zjeść, do burgerów zazwyczaj używam ekspresowych kotlecików z tofu (czyli plastrów tofu zrumienionych na patelni) albo podsmażonych pieczarek z cebulką. Produkowanie kotletów nie jest moją pasją, a pieczenie ich w piekarniku przez minimum 40 minut, żeby dopiero dalej coś z nimi robić, zdecydowanie skreśla tę pozycję z listy domowych fast foodów.

Tym razem jednak wkładka była bardzo kotleto-podobna, choć bez konieczności gotowania kaszy czy innego ziarna, bez babrania rąk formowaniem kotletów, no i bez pieczenia, które na pewno zdrowsze, jednak zdecydowanie za bardzo wydłużyłoby czas przygotowania tegoż.

Wykorzystane zostały podstawowe warzywa z lodówki i strączki z puszek + przyprawy, trochę mąki i olej do smażenia. Wyszło pysznie!

img_0283

SKŁADNIKI

  • 1 surowy burak, 1 surowa marchew (duża), połówka selera, pęczek zielonej cebulki,
  • 1 puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, 2 puszki czerwonej fasoli,
  • przyprawy: papryka słodka w proszku, pieprz, czosnek granulowany, sól, zioła prowansalskie,
  • 4 łyżki mąki (pszennej, ziemniaczanej, co kto woli i ma w szafce),
  • olej do smażenia,
  • musztarda, ketchup, płatki drożdżowe, ogórki kiszone.

JAK ZROBIĆ KOTLETY

  • Warzywa zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, przełożyć do dużej miski lub garnka, w których będzie łatwo mieszać całą masę, dodać posiekaną zieloną cebulkę.
  • Groszek i 1 puszkę fasoli odsączyć z zalewy, przepłukać, dorzucić do warzyw, dodać odsączoną kukurydzę.
  • Dodać przyprawy: kopiasta łyżeczka papryki, pół łyżeczki pieprzu (albo więcej ale my mamy dzieci, które nie jedzą zbyt ostrych rzeczy), 2 łyżeczki czosnku, łyżeczka soli, 2 łyżeczki ziół.
  • 1 puszkę fasoli zblendować na gładko, przełożyć do warzyw.
  • Dodać 2 łyżki musztardy i 4 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać tyle oleju, żeby pokryć całe dno, nakładać masę łyżką, formując pożądany kształt już na patelni, smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony, tak, żeby dały się bez problemu przewracać łopatką.

img_0285

JAK PRZYGOTOWAĆ BURGERY

  • Najlepiej zacząć od rozgrzania piekarnika i pokrojenia bułek hamburgerowych na połówki.
  • Do rozgrzanego piekarnika włożyć na blaszce lub kratce najpierw same doły bułek, żeby się ogrzały, w międzyczasie szykować masę na kotlety.
  • Kiedy pierwsze kotlety są usmażone, wyjąć bułki z pieca i ściągać kotlety prosto na bułki.
  • Włożyć do pieca góry bułek i dalej smażyć kotlety. Góry wyjąć, kiedy wszystkie kotlety są już gotowe.
  • Na każdy kotlet nałożyć łyżeczkę musztardy i łyżeczkę ketchupu, wymieszać,
  • w sos wcisnąć plasterki ogórka kiszonego, całość obsypać płatkami drożdżowymi, zamknąć bułki i jeść, mrucząc ;)

P.s. Ilość masy wystarcza na usmażenie 8 wkładów o średnicy bułki hamburgerowej i jeszcze zostaje prawie drugie tyle. Pozostałą część można spokojnie przechować w lodówce do następnego dnia i wykorzystać np. do obiadu. Można też usmażyć resztę kotletów od razu, bo świetnie smakują zimne.

img_0289

Składniki bułek hamburgerowych z sezamem “Pano”, Biedronka, cena 2,99 zł za 4 sztuki:

mąka pszenna (w tym fermentowana pszenna), woda, cukier, drożdże, nasiona sezamu 3%, olej rzepakowy (jak fajnie, że nie palmowy, czyż nie?), sól, polepszasz do pieczywa (maka sojowa, emulgator e472e, drożdże dezaktywowane), gluten pszenny, ocet spirytusowy, naturalny aromat.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.