[ Ciasta i inne słodkości ]

WEGAŃSKIE CIASTO Z BUDYNIEM CIASTECZKOWYM I GALARETKĄ Z TRUSKAWKAMI

To ciasto bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ale najlepiej smakuje po spędzeniu około doby w lodówce, więc jeśli planujecie jeść je np. w sobotę, zabierzcie się za nie już w piątek. W niedzielę będzie już całkiem boskie, dobrze zimne, tęgie i nasycone smakiem, a w poniedziałek – cóż, w poniedziałek zostaną Wam co najwyżej wspomnienia po niedzielnych okruszkach…

Budyń jest z torebki, galaretka również (bez żelatyny!). Oczywiście można zarówno budyń, jak i galaretkę przygotować samodzielnie od podstaw, jednak ten wpis ma na celu m.in. przypomnienie, że „wegańskie” nie musi być równoznaczne ze „zrobione samemu”, a taką tendencję widzę ostatnio w wegańskich „internetach”. Pamiętajmy, że nie wszyscy mają czas na robienie wszystkiego samemu z tej przysłowiowej już fasoli, można nie mieć w domu potrzebnych składników, można nie mieć chęci na babranie się z każdą składową potrawy z osobna. Jeśli istnieją gotowe, wegańskie alternatywy dla znanych półproduktów niewegańskich, czemu z nich nie skorzystać, jeśli ktoś po prostu tak woli?

Dlatego przedstawiam Wam ciasto z wegańską galaretką z torebki, którą można kupić w tzw. normalnym sklepie (Delecta, dostępna w smakach truskawka-malina oraz cytryna-limonka) i w normalnej cenie, i która do tego wychodzi ładna przejrzysta i co też istotne, można ją łączyć nawet z takimi owocami, jak kiwi czy ananas, które to owoce tradycyjne galaretki rozpuszczają.

Budyń przygotowuję na naturalnie słodkim napoju sojowo-ryżowym bez cukru, dosypując samego cukru wg przepisu na opakowaniu (30 g).

CIASTO – SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • szklanka napoju sojowo-ryżowego lub sojowego bez cukru,
  • sok z połówki cytryny.
  • Jeśli lubicie ciasto waniliowe, dodajcie jeszcze wanilię.
  • Jeśli chcecie, żeby ciasto miało lekko żółtawy kolor, dodajcie odrobinę kurkumy.

CIASTO – JAK ZROBIĆ

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce, przełożyć do formy okrągłej lub kwadratowej.
  • Piec w 180 stopniach 35 minut lub ciut dłużej, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić, wyjąć z formy, ściąć wierzch.
  • Ścięty wierzch połamać na małe kawałki do miski, a samo ciasto włożyć z powrotem do formy.

 

MASA BUDYNIOWO-CIASTECZKOWA

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (45g),
  • 2 łyżki cukru (30g),
  • 500 ml napoju sojowo-ryżowego lub sojowego bez cukru.
  • Ugotować budyń, przelać do miski z pokruszonym ciastem, wymieszać, przestudzić.
  • Kiedy budyń przestanie być gorący, wyłożyć masę na ciasto w formie, formę włożyć do lodówki.

GALARETKA

  • 2 opakowania galaretki bez żelatyny o smaku truskawkowym,
  • 2 x 350 ml wrzącej wody.
  • Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestudzenia, żeby nie wylewać gorącej na ciasto.

TRUSKAWKI

  • 8-10 sztuk dużych truskawek.
  • Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pociąć na ćwiartki.

DOKOŃCZENIE CIASTA

  • Wyjąć ciasto z lodówki, na budyniu ułożyć truskawki, lekko dociskając.
  • Na truskawki wylać przestudzoną, delikatnie tężejącą galaretkę, przykryć formę folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Jak wspomniałam wyżej, ciasto najlepsze jest po kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu godzinach chłodzenia, ale na pewno warto tyle czekać ;)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA – 1 z 20 kawałków ciasta dostarcza:

  • 150 kcal,
  • 3,4 g białka,
  • 6,5 g tłuszczu,
  • 18,2 g węglowodanów,
  • 1,3 g błonnika.

Wartość odżywczą przepisu przygotowała dla Was dietetyk kliniczny Anna Falisz.

Bezpośredni kontakt znajdziecie w menu u góry strony, w zakładce „dietetyk”.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.