[ Ciasta i inne słodkości ]

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

Ciasto wymyślone i prawie w całości popełnione przez moje 8-letnie dziecię, smakowało pysznie, więc polecam ;)

Podstawa to ciasto czekoladowe zrobione tak:

SKŁADNIKI SUCHE:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki kakao,
  • 0,5 szklanki cukru.

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 2 małe, dojrzałe banany, rozgniecione widelcem,
  • 1/3 szklanki oleju (u mnie kokosowy),
  • 2/3 szklanki wody,
  • sok z połówki cytryny.

JAK ZROBIĆ:

  • Składniki suche wymieszać w 1 misce,
  • składniki mokre wymieszać w 2 misce,
  • przelać mokre do suchych, wymieszać i do całości dorzucić pokrojoną gorzką czekoladę – 1 całą tabliczkę.
  • Ciasto przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 35 minut, wyjąć i wystudzić.

W czasie, kiedy ciasto się piecze, PRZYGOTOWAĆ BUDYŃ – u mnie śmietankowy (kupny) zrobiony na mleku kokosowym.

Mleko kokosowe “wyprodukowane” zostało z miąższu kokosowego – 2,5 łyżki miąższu zmiksowane ze szklanką ciepłej wody i z tej ilości mleka ugotowany budyń (nie więcej, żeby budyń był odpowiednio gęsty do ciasta). My do budyniu nie dodałyśmy już cukru, smakował wybornie.

Potrzebne są jeszcze TRUSKAWKI – około 2 szklanek. Umyć, obrać z szypułek, rozgnieść widelcem w jakiejś miseczce.

I teraz tak:

  • na wystudzone ciasto wyłożyć przestudzony budyń, rozprowadzić po całym cieście (można delikatnie ściąć “skórkę” ciasta z wierzchu),
  • na budyń wyłożyć truskawki, rozprowadzić,
  • całość posypać porządnie wiórkami kokosowymi,
  • i najlepiej przykryć folią i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Zdjęć z procesu produkcji brak, ponieważ robiłyśmy ciasto późnym wieczorem, żeby mieć pyszne śniadanie następnego dnia. Bez problemu jednak na pewno poradzicie sobie z tym naprawdę prostym ciachem ;) Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.