[ Różne różności ]

“TWAROŻEK” Z PŁATKÓW RYŻOWYCH Z LIŚĆMI RZODKIEWEK

IMG_7471

O  tym “twarożku” pisałam już raz dawno temu, dokładnie TUTAJ.

Jest to bardzo przypominający smak twarożku z rzodkiewką i ogórkiem twór z płatków ryżowych. Tym razem z rzodkiewkami zblendowałam jeszcze liście połowy z nich (były tak świeże, pięknie zielone, gładkie i smaczne, że jedliśmy rzodkiewki zostawiając tylko korzonki).

Dodanie liści wzbogaci “twarożek” nie tylko kolorystycznie ale i w dodatkową witaminę C (2 razy więcej, niż daje sok z cytryny) oraz wapń i żelazo (więcej, niż w szpinaku).

O innym wykorzystaniu liści rzodkiewek pisałam również TUTAJ (pesto).

“Twarożek” z płatków ryżowych przechowuje się świetnie (w lodówce), nawet po dodaniu ogórka można go jeszcze spokojnie jeść przez 2-3 dni, odsączając jedynie z nadmiaru soku. Przygotowując go od początku z mniejszą ilością wody czyli zalewając płatki ryżowe nawet nieco poniżej linii płatków, uzyska się konsystencję idealną do zrobienia kanapek do szkoły czy do pracy, bez obawy o rozmoczenie chleba.

IMG_7476

Dla osób, które lubią mieć wszystko w jednym miejscu, a nie w kilku linkach, załączam przepis jeszcze raz.

SKŁADNIKI:

  • około 100 gramów płatków ryżowych,
  • 1 mała cytryna,
  • woda do zalania płatków, sól,
  • pęczek rzodkiewek, ogórek zielony, opcjonalnie szczypiorek.

Jak zrobić:

  • płatki ryżowe wsypać do miski, wodą do poziomu płatków i odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły wodę i zmiękły,
  • do masy wsypać płaską łyżeczkę soli i dodać sok z cytryny, najpierw z połówki, a potem stopniowo dodawać trochę więcej wg preferencji smakowych,
  • dodać drobno posiekane lub delikatnie zblendowane rzodkiewki i ich listki, wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc,
  • rano dodać pokrojonego zielonego ogórka, szczypiorek, ewentualnie dosolić do smaku.

Smacznego! :)

IMG_7474

 

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.