[ Dania obiadowe ]

SZPINAK I SZPARAGI Z TOFU

Wstępu do tego wpisu nie będzie, bo… nie mam zbyt wiele czasu, a ktoś czeka na przepis. Przechodzę więc od razu do rzeczy, a w jakiejś luźniejszej chwili wrócę tu i napiszę coś więcej ;) To danie najlepiej podać na razowym spaghetti, ale dobre będzie też z innym makaronem lub kaszą.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 0,5 kg świeżego szpinaku,
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego,
  • 1 kostka tofu marynowanego,
  • 2 szklanki soku pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, olej.

JAK ZROBIĆ

  • Szpinak umyć, oderwać korzonki, poszarpać garściami na mniejsze kawałki i kiedy jest już przygotowany, przełożyć cały do woka/głębokiej patelni/dużego rondla, dodać łyżkę oleju, wymieszać, dodać czosnek pokrojony na plasterki lub wyciśnięty przez praskę, posypać pieprzem (pół płaskiej łyżeczki) i solą (1 płaska łyżeczka), przemieszać, zostawić na małym ogniu,
  • szparagi umyć, odłamać końcówki, pokroić na małe kawałki, dodać do szpinaku, wymieszać,
  • przepłukany słonecznik wsypać na patelnię, zalać sokiem pomidorowym, wszystko wymieszać,
  • do sosu pokruszyć kostkę tofu, wymieszać wszystko i zostawić na 3-5 minut. Kto lubi ostrzejsze smaki, może dodać jeszcze przypraw.

Po wyłożeniu warzyw na makaron czy kaszę polać je jogurtem sojowym i dodać trochę świeżych liści szpinaku albo bazylii (świeża zieleń). Bardzo sycące i pożywne danie, no i bez mięsa, a jednak białko jest. Nie obawiajcie się szczawianów, w towarzystwie tofu szpinak i szparagi nie zrobią Wam krzywdy ;) Smacznego!

Tags: , , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. Pyszka! U mnie króluje w wariancie makaron z szparagami i szpinakiem ( w tym samym garze gotowane w odpowiedniej kolejności dorzucane w zależności od rodzaju makaronu, szparagi 7 min, szpinak 1,5min do cedzenia) i po odlaniu wody mieszam 2 łychy własnego kremowego pesto ( oliwa, orzechy włoskie, miso, płatki drożdżowe, bazylia i trochę silken tofu)…… Odjazd w kropki…. i coś zimnego też świetnie pasuje – piwo, cydr albo białe winko…
    Często korzystam z Pani wskazówek, bo ratują sporo czasu… A w piecu siedzi szybkie ciacho tym razem z truskawkami… ;-) Pozdrawiam gorąco EW

    1. Cieszę się bardzo i pozdrawiam serdecznie :)

Send a Comment

Your email address will not be published.