[ Dania obiadowe ]

SZPARAGI SMAŻONE Z PIECZARKAMI

Oprócz szparagów surowych najbardziej smakują mi smażone, do gotowanych serca jakoś nie mam. Jako że zielonych szparagów wszędzie pełno, podrzucam Wam przepis na szybkie danie ze szparagami w roli głównej właśnie. Najlepiej pasuje do nich makaron tagliatelle.

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

  • 1 pęczek szparagów zielonych,
  • 4 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, olej do smażenia.

JAK ZROBIĆ

  • Szparagi umyć, odłamać końcówki, nie obierać, pociąć na ok. 3-cm kawałki. Wierzchołki najlepiej odłożyć osobno.
  • W patelni lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju.
  • Czosnek pociąć na cienkie plasterki albo wycisnąć przez praskę, wrzucić na olej, szybko przesmażyć, nie przypalić.
  • Szparagi wrzucić do oleju, z wyjątkiem wierzchołków, które zostaną dodane później.
  • Pieczarki obrać i pokroić na plasterki, dodać do szparagów, posolić, popieprzyć i przesmażyć wszystko razem kilka minut.
  • Dodać wierzchołki szparagów, wymieszać i po max. 3 minutach zdjąć z ognia.

Inne przepisy z wykorzystaniem szparagów:

http://www.wszystkojestwglowie.pl/szparagi-ziemniaczki-z-piekarnika/

http://www.wszystkojestwglowie.pl/szpinak-i-szparagi-z-tofu-ekspresowe-danie-z-makaronem-lub-kasza/

http://www.wszystkojestwglowie.pl/pyszne-zielone-szparagi-z-czosnkiem-i-pietruszka/

Do tego dania dobrze pasuje jogurt sojowy albo sos „serowy” z ziemniaków i cebuli (ugotować 4 ziemniaki, na patelni usmażyć 2 cebule pokrojone w piórka, dobrze posypane pieprzem i solą, wszystko razem zblendować na gęsty sos, można dodać płatki drożdżowe dla jeszcze lepszego smaku).

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.