[ Wpisy nie-przepisy ]

ŚWIADOMA KONSUMPCJA. 10 ODCINEK SERII „PUNKT KRYTYCZNY”- ENERGIA OD NOWA.

Dziś premiera ostatniego odcinka serii zrealizowanej przez Fundację WWF Polska i projekt Energia odNowa – „Świadoma konsumpcja”. Jest to idea, która przyświeca codziennym wyborom wielu wegan, dlatego właśnie tym tematem postanowiłam zakończyć cykl wpisów o projekcie.

„Jesteśmy społeczeństwem masowym, jest nas coraz więcej i szybko rosną nasze potrzeby i zachcianki. Kupujemy za dużo i wyrzucamy za dużo, bo produkty często są słabej jakości, na jeden sezon. ” Kto z nas nie wyrzucił rzeczy, które przestały dobrze służyć, a naprawa ich okazała się niemożliwa lub nieopłacalna? Buty na jedną zimę, lodówka na 3 lata, kiedyś to było nie do pomyślenia. Dziś szewcy to zawód na wymarciu, a naprawienie pralki graniczy z cudem. Zmieniła się jakość produkowanych rzeczy, które mają być przede wszystkim tanie i niekoniecznie trwałe, bo przecież im szybciej wyrzucimy jedno, tym szybciej kupimy drugie, napędzając konsumpcję.

„Naczelną zasadą naszej cywilizacji jest konsumpcja. (…) 3,5 mln odpadów dziennie, 145 tys. załadowanych TIRów – tyle śmieci na całym świecie produkujemy każdego dnia. (…) Coraz więcej rzeczy jest opakowanych i wszystkie te opakowania lądują w koszach. (…) Każdy wyrzucany przedmiot to strata energii, co przyczynia się do zmiany klimatu. Konieczna jest rezygnacja z modelu gospodarki produkującej taką ilość śmieci.”

Nasze codzienne wybory wpływają na cały świat. Naprawiajmy rzeczy, zamiast wymieniać na nowe, nie kupujmy rzeczy niepotrzebnych, nie kupujmy nowych, zanim stare nie zostaną naprawdę zużyte. Jeśli czegoś już nie potrzebujemy, oddajmy innym, zamiast wyrzucać do śmieci. Wybierając się na zakupy, zabierajmy własne torby wielokrotnego użytku, starajmy się kupować produkty bez niepotrzebnych, osobnych opakowań, unikajmy wspierania takich absurdów, jak np. banany sprzedawane pojedynczo, na plastikowych, ofoliowanych tackach. Jeżeli już musimy coś wyrzucić, pamiętajmy o segregowaniu śmieci, aby jak najwięcej z nich można było odzyskać i zrecyklingować.

W ostatnim czasie coraz bardziej znana staje się idea ZERO WASTE czyli życia bez produkowania nadmiernej ilości odpadów. Jak prowadzić dom bez odpadów możemy podglądać m.in. na blogu Bei Johnson, kanadyjki propagującej ten styl życia na świecie, autorki książki „Zero Waste Home”. Jej 4-osobowa rodzina żyje wg hasła „zero odpadów” od 2008 roku i produkuje jedynie słoik śmieci rocznie (!).

Przyznam szczerze, że choć sama bardzo staram się ograniczać niepotrzebne kupowanie i w następstwie tego wyrzucanie, na dzień dzisiejszy nie wiem, jak zredukować ilość śmieci do słoika miesięcznie, a co dopiero rocznie. Taka edukacja na pewno jest nam potrzebna, bo to od niej zależy, czy hałdy śmieci na wysypiskach będą rosły nadal w tak zastraszającym tempie, jak to ma miejsce obecnie. Jeśli każdy z nas choć trochę pochyli się nad tematem i postara się zrobić cokolwiek dla polepszenia sytuacji planety, przyszłe pokolenia na pewno będą nam wdzięczne za pozostawienie im nie tak bardzo zniszczonego świata, do jakiego zmierza na dzień dzisiejszy.

Bea i jej rodzina postępuje wg 5 domowych reguł: rezygnować, redukować, użyć ponownie, wykorzystać w inny sposób, kompostować. Jest wspaniałym przykładem na to, że życie jednostki i jej rodziny może być prowadzone alternatywnie do rządzącego dziś konsumpcjonizmu.

„Przyszłość to system o układzie zamkniętym, gdzie zamiast wyrzucać odpady, będziemy je odzyskiwać i wykorzystywać powtórnie.”

Na pewno nigdy nie będziemy w stanie całkowicie zrezygnować z odpadów, ale możemy ograniczyć ich powstawanie, również w produkcji przemysłowej. Świetnym przykładem jest nasz polski przedsiębiorca, młynarz Jerzy Wysocki, właściciel firmy BIOTREM. Z odpadów powstających przy wytwarzaniu mąki zaczął produkować alternatywę dla ton styropianowych i plastikowych jednorazówek, używanych w restauracjach i barach – ekologiczne, jednorazowe naczynia z otrębów. Bardzo szybko coś, co było dodatkiem do młynarskiego biznesu, stało się podstawą działalności. Sukces polskiego młynarza z pewnością zachęca do podejmowania innych eko-inicjatyw i pokazuje, że dobry pomysł na biznes może iść w parze z poszanowaniem środowiska.

Dzisiejszy odcinek „Świadoma konsumpcja” możecie obejrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=0Ks5uy5VrbM&feature=youtu.be a wszystkie odcinki i znacznie więcej ciekawych informacji znajdziecie na stronie projektu Energia odNowa: http://energiaodnowa.pl.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

1 Comment

  1. Genialny pomysł z tymi naczyniami z otrąb. Gratulacje dla pana Wysockiego.

Send a Comment

Your email address will not be published.